A pap, aki politizálhat

2021. szeptember 17. 19:10

„Dobrev Klára támogatását javaslom a választóknak. Én magam is támogatom őt” – hirdeti az igét a Facebookon Iványi Gábor lelkész, hozzáfűzve, hogy a DK jelöltjével egy „rendszerváltozás utáni (sic!) fiatal, vonzó politikusnőt nyerhetnénk meg a magyar kormány élére”.

2021. szeptember 17. 19:10
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu

„Mármost amikor 2019 májusában a pasaréti templomban a plébános konkrét pártok megnevezése nélkül ismertette az egyház tanítását, miszerint a hívek nem támogathatnak olyan csoportosulást, amely népszerűsíti az abortuszt és egyenlő rangra akarja emelni a különböző együttélési formákat, egy emberként sikoltott fel az ellenzéki média, mondván, itt egy pap politizált, de iszonyú durván. Az eset olyannyira beleégett egyes újságírók tudatába, hogy még hónapokkal később, a számtalan egyházközséget érintő felújítási program kezdetén is öles betűkkel hirdették: »1,8 milliárd forintot kap az [a] templom, amelynek plébánosa a »katolikus erkölcs« szerinti szavazásra buzdította a híveit májusban«. Értjük: a szégyentelen ferences szerzetes kizárólag azért hivatkozott a vasárnapi szentmisén opportunista módon a katolikus (és nem pedig a hindu vagy a szélliberális) erkölcsre, hogy a következő áthelyezéséig levezényelhessen egy megannyi kényelmetlenséggel járó műemlékfelújítást plusz egy zsibbasztó építkezést, új közösségi házat hozva létre az összes helyi lakos számára, ahol többek között elvált és abortuszon átesett nők részesülhetnek ingyenes szakpszichológusi segítségnyújtásban, felekezeti hovatartozástól függetlenül.

Erre most jön Iványi Gábor lelkész, egy vallási szervezet feje, és egészen konkréten felhív a vonzó Dobrev Klára támogatására. S mit látunk: nemcsak a feministák nem csattannak fel a szexista jelző hallatán, de még a felvilágosult újságírók se tiltakoznak az exszadeszes lelkész egyértelmű politikai állásfoglalása miatt. Persze lehet próbálkozni azzal az érvvel, hogy Iványi Gábor nem egyszerűen lelkész, hanem mindenféle szociális intézményeket működtet – csakhogy azokért jelenleg is megkapja a kötelező normatívát, éppúgy, mint a katolikus egyház a maga mintegy száz szociális és idősotthonával, kórházával és szenvedélybeteg-segítő szolgálatával. Idén ráadásul Iványi Gáborék egyházához 315 millió forint folyik be pluszban az 1 százalékos adófelajánlásokból, »elképesztő mennyiségű« pénz, amint azt honlapjukon büszkén hirdetik. Mindezt szűk 40 ezer ember adta össze, ami azt jelenti, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség támogatói fejenként átlagban 7920 forintot tudnak biztosítani 1 százalékként, míg a katolikusok esetében az átlag 5813 forint (a reformátusoknál 5864, az evangélikusoknál 6144, az eredeti metodistáknál 6730). Mondhatni Iványiékhoz pénzesebb hívők járnak, amivel nincs baj, de azért talán érdemes jegyzőkönyvbe venni.”

Fotó: MTI Fotó: Nagy Lajos

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. szeptember 20. 06:20
Iványi nem pap ő az egyházbizniszben utazik.
Kétes
2021. szeptember 18. 21:58
Köszönöm az írást! fantasztikus, hogy milyen vakok vagyunk ahogyan elfogadjuk, hogy a ballib banda állandóan pofázik, hogy az egyházak ne szóljanak bele a politikába. Mi pedig nem azt mondjuk az Iványi féléknek, hogy kussoljon, hanem vitatkozunk vele és próbáljuk az igazunkról meggyőzni.
péterx
2021. szeptember 18. 13:21
Iványi nem "pap", csak egy önjelölt "egyházacska" úgynevezett lelkésze. Pap az, akit a Szentlélek az apostoli egymásutániság értelmében láthatóan kiválasztott.
tevevanegypupu
2021. szeptember 18. 08:33
Két hajléktalan alkoholista pofa..nem ők emelik fel a hozzájuk betérőket, hanem ők csúsztak le..Pénzsóvár, erőszakos, lelkészhez méltatlan megélhetési jótevő..kb.mint Ferge Zsuzsa, aki milliárdos lett a szegényekből..Hol vannak ezek Böjte Csabától és Kozma Lászlótól..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!