A gazdag hízik, a szegény bízik

2021. szeptember 03. 07:58

A magyarországi vagyonos réteg egy frissen megjelent elemzés szerint erősen kasztosodik.

2021. szeptember 03. 07:58
Dávid Ferenc
Népszava

„A Blochamps Capital előrejelzése szerint 2025-re hétezer milliárdosa és hét dollármilliárdosa lehet az országnak. Nyílik az olló a legtehetősebbek alsó és felső rétege között – állapították meg friss elemzésükben. Bár a járvány sújtotta 2020-as évben 100 milliárd forinttal csökkent Magyarország 100 leggazdagabb vállalkozójának összvagyona, a legfelső réteg gyarapodása meghaladhatta a 15 százalékot.

Önmagában nem találom problémásnak, ha egy magántulajdonon alapuló piacgazdaságban egy idő után jelentős jövedelem és vagyon különbségek alakulnak ki. Az is természetes számomra, hogy a tehetség, a teljesítmény, valamint a szerencse együttes kombinációja kiugróan nagy tulajdoni hányadot biztosíthat egy-egy személy vagy szűk csoport számára. Ezek a hatalmas birtoktestek keletkezhetnek termelő, kereskedelmi és szolgáltató tevékenységből, de létrejöhettek pénzügyi tranzakciók révén is. A dúsgazdagok rangsora nem foglalkoztat: hogy ki milliárdos és ki százmilliárdos, számomra abszolút nem izgalmas.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antares007
2021. szeptember 03. 14:52
Dávid elmész te a bús pi....ba,minek írtad meg ezt a baromságot?Önmagába nem tartod aggályosnak...te hatökör a baj lényege éppen az,hogy a magyar multi milliárdosoknak annyi köze van a korrekt szabad piac hoz,mint patkánynak a higéniához.Szinte mindegyik privatizélte a vagyonát,azaz csalással lopással és főleg politikai háttérrel a piac megkerülésével bűnöző ként lett gazdag ,karöltve vmi un. politikus csapattal. Ez nem igaz azokra az újabb fiatalabb generációra,akik vmi nagy ötlettel self made man módjára lettek gazda gok,de szinte kivétel nélkül igaz a Csányi féle korosz tályra és mindenkire,akinek politikai bűze van,mint mondjuk egy Tiborcznak.
nyugalom
2021. szeptember 03. 11:41
A volt mszmp a dk-ban, vagostol mind sok milliot tesz zsebre! Ezt a kupacot is fizetik!
nyúlgerinc
2021. szeptember 03. 10:47
Ja, és az "érdeklődök" sem tudják szem előtt tartani a vagyona fejlődését. Mert nem csupán komcsi, de szemérmes is.
zakar zoltán béla
2021. szeptember 03. 10:46
Idegroncs-.........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!