Szlovákia nem Felvidék, vagy Felvidék nem Szlovákia?

2021. augusztus 07. 22:02

Korčok gondolkodásában Szlovákia nem Felvidék! A miénkben pedig Felvidék nem Szlovákia!

2021. augusztus 07. 22:02
null
Száraz Dénes
Ma7.sk

„Korčok gondolkodásában Szlovákia nem Felvidék!  A miénkben pedig Felvidék nem Szlovákia! A szülőföldjükön élő magyarok többsége a Felvidékre (vagy Felföldre) érzelmi alapon tekint, figyelembe véve a történelmi gyökereket is.  

Számunkra Felvidék többet jelent, mint Szlovákia, mert magában a szóban benne foglaltatik a szülőföldünk, az itt élő magyar emberek közössége, az anyanemzethez való tartozásunk és az elszakadásunk képzeletbeli összevarrása mindenfajta irredenta vonzat nélkül. Szlovákia pedig csak egy földrajzi kifejezés…

Nem akarunk ártani mi senkinek se a Felvidékkel! De nem is tartozik a szlovák külügy kompetenciájába, hogy minek tartjuk magunkat! Aminek akarjuk! Akár hottentottáknak is, amúgy is a szlovákság számára érthetetlenül beszélünk.

De nem vagyunk hottentották, magyarok vagyunk és felvidékiek! Ezt miniszteri rendelettel, nagyarcú, miniszterhez méltatlan facebookos bejegyzéssel nem lehet szabályozni. Az csak olaj a tűzre!

Ahogy annak idején az iskoláinkat akarták ellopni, de nem engedtük, most, amikor a felvidékiségünket kérdőjelezik meg, azt sem fogjuk! Tessék minket békén hagyni, miniszter úr! Nem csak az anyaország politikusai tartanak minket felvidékieknek, mi is annak tartjuk magunkat, legalábbis többségünk, akiket még nem fertőzött meg a liberalizmus internacionalizmusa.

Annyiban van csak igaza a szlovák külügyminiszternek, hogy a földrajzi térképeken jelenleg az van, amit ő mond, de a történelmi atlaszokban viszont egész más! Ezért még inkább igaz az az állítás, hogy Felvidék számunkra nem egyenlő Szlovákiával!

Hamarabb létezett a Felvidék történelmi eredetű tájnévként, mint maga Szlovákia!

A Pozsonyi Magyar Intézet megbízásából 2012-ben a pozsonyi Focus közvélemény-kutató ügynökség felmérést végzett a szlovákság történelmi tudatáról és a történelmi Magyarországhoz való viszonyulásáról. A válaszokból kiderült, hogy a szlovákok döntő többsége, több mint kétharmada számára a Felvi­dék kifejezés nem mond semmit, vagyis nem tudják annak jelentését meghatározni. Azok a szlovákok vi­szont, akik értelmezni tudták a Fel­vidék kifejezést, főként negatívan viszonyultak hozzá.

A magya­rok körében ugyanakkor a döntő több­ség (a megkérdezettek 85 százaléka) olyan konkrét meghatározást adott a Felvidékre, mint a történelmi Felső-Magyar­ország, vagy egysze­rűen a »saját hazám«. ”

Fotó: MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. augusztus 08. 12:01
Franciaország jobban őrzi Magyarország hagyományait, mint maga Magyarország. A francia 1. Bercsényi huszárezred katonái énekelnek, Magyarul. https://www.youtube.com/watch?v=-bJeRuyIuIM Jelenleg 14 ország tart a hadseregében hadrendben huszáregységeket. Magyarország nem tartozik közéjük. Perui huszárok léteznek ma is, magyar huszárok már nem léteznek.
Akitlosz
2021. augusztus 08. 11:50
Magyarországon van egy térképgyártó cég Budapesten Cartographia. A magyar nyelvű Szlovákia térképére amelyeket magyarok készítenek Magyarországon a magyaroknak a szlovákia településeket szlovákul írták rá. Szlovákiában MINDEN településnek van magyar neve. Ha már a magyarországi sajtó, sőt a kormány sem használja a települések magyar neveit, akkor más miért tenné? Sok településnek van magyar neve még a történelmi Magyarország határain túl is.
Akitlosz
2021. augusztus 08. 11:41
"Szlovákia nem Felvidék, vagy Felvidék nem Szlovákia?" Szlovákia Felvidék, Felvidék nem Szlovákia.
Felvidéki MAGYAR
2021. augusztus 08. 08:54
Petőfi anyja volt szlovák, de az apja Petrovics, valamelyik délszláv néphez (szerb vagy horvát) tartozott, hentes-mészáros volt! Viszont egyre többször olvasom, hogy a költő apja akár a legnagyobb magyar is lehetett, mert Hrúzová Mária ott szolgált! Amúgy ez meg csak egy DNS vizsgálaton múlik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!