Sorra érkeznek be az adatkéréseimre adott „válaszok” Pegasus-ügyben

2021. augusztus 07. 22:20

Bármit le tudnak papírozni, mert egyszerűen olyanok a törvények.

2021. augusztus 07. 22:20
null
Szél Bernadett
Facebook

„Sorra érkeznek be a miniszterekhez és szolgálatokhoz beadott adatkéréseimre adott “válaszok” Pegasus-ügyben. Azt már nem tudják tagadni, hogy ipari mértékben adják ki az engedélyeket, a hvg.hu kiderítette, idén július 19-ig összesen 928 nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtést hagyott jóvá az igazságügyi miniszter, majdnem annyit, mint 2015-ben egész évben. Persze semmi többet nem árul el a miniszter, sőt, egyetlen állami szerv sem: közérdekű adatkérésemre azt írta az engedélyeket adó Varga Judit, hogy a titkos információgyűjtés minősített adat, a nemzetbiztonsági szakszolgálatot és az Alkotmányvédelmi Hivatalt felügyelő belügyminiszter pedig azt, hogy egyrészt nem adatkezelő, másrészt arra a kérdésemre, hogy ha nem az állami szervek használják a kémszoftvert, akkor a felügyelete alá tartozó szerveknek van-e tudomásuk arról, hogy folyik-e ilyen jellegű illegális adatgyűjtés Magyarországon, azt válaszolta: »kérdését feltételezésre és véleménykérésre alapította«, így az nem tartozik a közérdekű adatok körébe. (Link a topkommentben!)

Az Alkotmányvédelmi Hivatalnál is rákérdeztem, használják-e a kémszoftvert, erre a következő válasz jött: »A Hivatal által alkalmazott eszközök és módszerek, valamint a Hivatal által alkalmazott titkos információgyűjtés közvélemény által történő megismerése nemzetbiztonsági érdeket sért, egyúttal minősített adatok körébe tartozik.« Tehát még az az információ is nemzetbiztonsági érdeket sért, hogy egyáltalán bevásárolt-e a magyar állam az izraeli kémszoftverből és használja-e.

Egy biztos: annak a rendszernek, ahol parttalanul, szigorú törvényi keretek nélkül lehet megfigyelni bárkit, ahol nincs semmilyen független kontrollja a megfigyeléseknek, és ahol nincs semmi következménye, ha a kormány állampolgárok tömegeit hallgatja le politikai érdekből, nincs köze a demokráciához. A helyzetet súlyosbítja, hogy a botrány közepette a magyar kormány válaszra sem méltatja a magyar állampolgárokat, csak a beismeréssel felérő hallgatást tapasztaljuk arról, hogy használják-e saját állampolgáraik titkos megfigyelésére a kémprogramot.

Megjegyzem, afelől nem lehetnek kétségeink, hogy lepapírozták a dolgokat: hiába válaszolta nekem azt Pintér Sándor, hogy »2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak.«, pár éve ő maga mondta, hogy »egyetlen ember sincs, akit törvényes körülmények között ne lehetne megfigyelni, lehallgatni, felderíteni tevékenységét.« Bármit le tudnak papírozni, mert egyszerűen olyanok a törvények, hogy bárkire rásüthetik, hogy »nemzetbiztonsági érdekből« lehallgatható. Rám is simán rámsütötték, hogy »nemzetbiztonsági kockázat« vagyok, csinálta a műsort Németh Szilárd a Nemzetbiztonsági bizottságban, holott a magyar szolgálatok által végzett átvilágításom bizonyította, hogy nagyon is tiszta vagyok. Egy fix: a Fidesz viszont az bizonyította be, hogy bármikor bármire képesek saját állampolgáraik ellen is — ha politikai érdekeik úgy kívánják.”

Fotó: Mario GOLDMAN / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
virgo
2021. augusztus 14. 13:34
Nem hiszem hogy Bernikét lehallgatták, de ha jól belegondolok, lehet hogy kellett volna.
KinderMike
2021. augusztus 08. 23:02
Szerintem berni ezzel a folyamatos bomlasztásávaltényleg nemzetbiztonsági kockázat. Amúgy -ha már a válaszoknál tartunk- a kedves ellenzéki képviselők SOHA nem válaszolták meg, hogy hogyan kötik azt a bizonyos adatbázist a Pegasus programhoz. Csak mert semmi nem köti hozzá. Csak ezen nagyvonalúan átlendültek. No meg azon is, hogy a 300 magyar telefonszámból csak asszem 9 volt ellenzéki kötődésű - szóval ezek szerint 290 nem az... de azzal a pár százalékos aránnyal már lehet kampányolni, hogy diktatúra meg elnyomás. Édes Istenem ezeket még van aki benyalja? Ezeknek az általuk felkapott híreknek annyi valóságalapja van, hogy még! Bezzeg egy bárki által bármikor kikutatható, hiteles adatokból táplálkozó csehkatka ügy az hazugság, mert csak (érdekes módon) a jobboldali média foglalkozik vele. Nevetségesek komolyan.
fogas paduc
2021. augusztus 08. 18:06
A cia biztosan nem használja és az nsa sem. Attól sokkal jobbat használnak. Meddig fogják a Muttit lehallgatni?
zoles
2021. augusztus 08. 17:58
Én meg azt remélem minden Soros csicskát lehallgatnak! Köztük a Szélt is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!