Nincs most pénz az étkezési normatíva megemelésére a gyermekotthonokban

2021. augusztus 17. 14:18

EMMI a jogi kiskaput kihasználva 45 napot kért egyetlen dokumentum csatolására.

2021. augusztus 17. 14:18
null
Szél Bernadett
MTI-OS

„Nincs most pénz a szánalmasan alacsony, 684 forintos étkezési normatíva megemelésére a gyermekotthonokban – ezt írja a kormány, aki amúgy épp egy gyermekvédelmi népszavazást akar az országban. Napi ötszöri érkezéséről beszélünk, és mintegy 7 ezer gyermekről és 684 forintról. »Az emberi erőforrások minisztériuma az étkezési normatíva emelésével szakmailag egyetért, azonban ennek megvalósítása a mindenkori költségvetési helyzettől függ.« – ez áll abban a dokumentumban, amit az ombudsmantól szereztem meg, mert az EMMI a jogi kiskaput kihasználva 45 napot kért egyetlen dokumentum csatolására. Így persze látjuk, miért és ki tudja meddig húznák az időt. Az ügy, aminek kapcsán erről most szó van, a kalocsai gyermekotthonban folytatott vizsgálat és az arról készült ombudsmani jelentés, de ez a normatíva országosan ennyi. A botrány kapcsán 60 napja volt ugyanis a Kásler-minisztériumnak, hogy reagáljon az ombudsman javaslataira, aminek része volt a gyermekotthonok 10 éve változatlan étkezési normatívájának emelése. Erre írta Fülöp Attila azt, hogy »az a mindenkori költségvetési helyzettől függ«. Magyarán erre nincs pénz, és nem volt pénz az elmúlt évtizedben egyszer sem.

Annak a Fidesznek a kormányzása alatt, aki azt hirdette óriásplakátokon, hogy »Magyarország jobban teljesít«. Meg dübörög a gazdaság. Most meg »gyermekvédelminek« hirdetett propaganda-népszavazásra meg konzultációs kampányra költ el tízmilliárdokat, amiből bőven meg lehetne sokszorozni a gyermekotthonban gondozott gyerekek étkeztetésére fordított kiadásokat és egy füst alatt végre megemelni 30 százalékkal a szociális és gyermekvédelmi dolgozók bérét. Mert ott is nagy a gond, a kormány nem költött a botrányosan alacsony, a garantált bérminimumnak megfelelő bérek rendezésére és ismerek olyan dolgozót, aki maga hordja be az otthonba az ételt, hogy kipótolja ezt a szégyenletes normatívát és ne éhezzenek a gyermekek.Szégyen, hogy a magát »gyerekvédőnek« hazudó korrupt kormány sajnálja a pénzt a gyerekektől és gondozóiktól, és csak saját piszkos propagandacéljaira használja fel őket. Külön szégyen, hogy Magyarország legkiszolgáltatottabb, intézetis gyermekeivel csinálja meg ezt, akiknek a legkevesebb érdekérvényesítő képességük van. 684 Ft, per nap, per fő. Jegyezzük meg ezt a számot.”

Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2021. augusztus 17. 22:21
Jól van na! A jó hír viszont,hogy az Orbán családnak több állami pénz is jut!
Búvár Kund
2021. augusztus 17. 22:04
Berni, a kórházakban napi 650 Forintból kell megoldani a napi 3x étkezést...a cukorbetegeké napi 5x ill ebbe benne vannak a különböző, diéták, és alergiás étrendek.. mindre ennyi van. Már 3 éve biztos. Ha nekem felnöttnek elég amit adnak, gondolom egy gyerek sem éhezik. Én évi 1,5 hónapot eszem a kórházban.
Sanyikám
2021. augusztus 17. 20:24
Szerinted az 1200ft egytálétel a fantasztikus Fővárosban mennyből jön ki ahol mégbérleti díjat még ki tudja mit kell fizetni?? Annyira sötétek vagytok. Idióta fapina .
amca
2021. augusztus 17. 20:12
Ez a szélütött ( Demszky szerint ).osztogatná a pénzt ,mikor 2000-szer 1 000 000 000 a hiány. Kandahári prost,pont ennyi esze van. Fegyőr nevű véglény ,már 2000-szer 1 000 000 000 Huffot elosztott oltakozásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!