Ez a fő csomópontja a brüsszeli zölpolitikáról szóló vitának

2021. augusztus 13. 22:45

„Ki fizesse a környezetvédelem költségeit? A szennyezők, vagy a háztartások, azaz a családok? Ez a fő csomópontja a brüsszeli javaslatokkal kapcsolatos vitának” – szögezi le közösségi oldalán pénteken megosztott videójában Dömötör Csaba.

2021. augusztus 13. 22:45
null

„Ki fizesse a környezetvédelem költségeit? A szennyezők, vagy a háztartások, azaz a családok? Ez a fő csomópontja a brüsszeli javaslatokkal kapcsolatos vitának” – szögezi le közösségi oldalán pénteken megosztott videójában Dömötör Csaba.

Mint az államtitkár tájékoztat:

– a napirenden lévő brüsszeli javaslatok következményeként egy gázzal fűtött háztartás kiadásai 30 százalékkal nőhetnek

– a hagyományos meghajtású járműhasználat költségei 16 százalékkal emelkedhetnek

– egy német tanulmány szerint egy kétgyermekes család évi kiadásai 450 euróval (kb. 160 ezer forinttal) növekednének.

Dömötör Csaba teljes videóját az alábbiakban tekintheti meg:

Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hurka
2021. augusztus 15. 08:19
Előnyősebb lenne a szennyező cégekre (műtrágya, vegyszer, kőolajfeldolgozó, gáz és áramszolgáltató vállalatokra) terhelni, mert akkor pl az organikusan müködő vállalatok, helyi kistermelők, versenyképesebbek lennének. Természetes csak akkor , ha az EU a pályáztatásnak nevezett rendszereivel, politikai és lobbinak nevezett megvesztegetési okokból nem téríti el a versenyfeltételeket.
kovsa
2021. augusztus 14. 19:15
Jó, rendben van. Emeljék a gáz, a benzin árát. De akkor ne egyformán, hanem regionális szinten GDP vagy átlagjövedelem szerint differenciáltan. Minél nagyobb az adott területegység GDP-je vállaljanak arányosan többet a teherviselésből. Egy Bolgár fizetéssel 450EUR egészen mást jelent, mint mondjuk egy luxemburgi vagy német jövedelemmel.
masikhozzaszolo
2021. augusztus 14. 18:42
Emlékszünk, mikor levitték a félsertés ÁFÁját? Kié lett az AFA? Hát az árak felmentek, úgyhogy az áfának semmi köze az árhoz. A kereskedőnél marad. Vagy valakinél marad. Mert a vásárló leginkább többet fizet, mint tegnap. Akár volt áfaváltozás, akár nem. Pl. kenyér. ha nő a benzinár akkor nő. Ha sok a búza (most 8 éppen), le fog menni a kenyérár? Nem kérdezek semmit, a hülye kérdez olyat, amire tudja a választ, vagy mást akar szívatni.
Vasalo
2021. augusztus 14. 15:30
Nyilvánvalo, hogy a jelenlegi hazai adorendszer a legtisztességesebbek közé tartozik Europaban. Egyszerü, egyenes ado az AFA, mindenki annyit fizet amennyit vásárol, és itt a kisember nem tud milliokat csalni a nagyokat meg egyre egyszerübb lebuktatni. Ráadásul az ilyen ado naponta folyik az államkasszába, igy sokkal pontosabban lehet a gazdaságot kezelni. Az AFA nem arra lett kitalálva, hogy kompenzálja a jövedelmi különbségeket, ahhoz vannak sokkal hatásosabb megoldások is. Az AFA mértékén lehet csámcsogni, de meglehetösen értelmetlen, mert nem az AFA mértéke határozza meg az árakat. Erre ott a svájci a luxemburgi vagy a német példa. Ma jártam éppen egy olyan boltban, ahol az árcédulán vagy 5-6 ország árai fel voltak tüntetve. S mi ad isten 4 eurozonás ország árai 20%-l különböztek, márpedig 20%nyi AFAs árkülönbség aligha van az eurozona szomszédos országaiban. Akkor vajon honnan az árkülönbség?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!