Emberöltő

2021. augusztus 25. 08:04

Sokan csak zárt ajtók mögött, négyszemközt vállalják fel kormányellenességüket.

2021. augusztus 25. 08:04
null
Vas András
Népszava

„No pasarán! – üdvözöl minden alkalommal ismerősöm, amikor a törzskávézónkban összefutunk, amin persze mindenki röhög, noha legalább annyira őszinte a köszönés, mint ironikus. Szomorú példája ennek a hétfőn kezdődött ellenzéki előválasztási ajánlásgyűjtés: míg Budapesten és az ellenzéki vezetésű nagyvárosokban minden fenntartás nélkül állnak sorba a szimpatizánsok, hogy szignózzanak a támogatni kívánt jelöltnek, addig a kormányhű városokban jóval óvatosabban keresik a lehetőséget. Utcai stand helyett pártirodában, magánháznál gyűlnek inkább az aláírások, sokan csak zárt ajtók mögött, négyszemközt vállalják fel kormányellenességüket.

A fővárosból mindez talán érthetetlen gyávaságnak tűnhet, pedig csak félelem, aggódás a munkahelyért, a megélhetésért, a jövőért. Minél kisebb ugyanis egy település, annál inkább néhány, vagy akár csak egyetlen személytől függ minden, őt akár csak megsérteni, pláne szembe menni vele sokszor egyenlő az egzisztenciális öngyilkossággal. Régen csendőrszuronyok, rendőrgumibotok terelték egy irányba a választókat, ma már sok helyen elég erre az önkormányzat.

Az a legnagyobb, sokszor – cégeivel, intézményeivel – az egyedüli munkaadó, s a polgármestertől személyesen függ a közmunka - a szíve helyett a gyomrára hallgat hát a többség. Mert ha elvész az állás, közel s távol nincs másik, vagyis a politikai hovatartozás titkolása létkérdés. S nemcsak maga, de a hozzátartozók miatt is, hiszen a férj, a feleség, a gyerek, a szülők, a rokonság mind veszélybe kerül, ha valaki látványosan szembe megy az árral. Nem kell mindenkinek ebben a városban élni, mondta egy polgármester a vele szemben (is) kritikus újságírónak mosolyogva, persze farkasvigyor volt az..

Fortélyos félelem igazgat – József Attila 1937-ben írt sorai tíz évvel később ismét évtizedekre aktualitást kaptak, ám a rendszerváltást követően vélhetően csak a legpesszimistábbak hitték, hogy újra előfordulhat idehaza: a személyes véleménye miatt nemcsak hátrányba kerülhet valaki, de még retorzió is fenyegeti. Alig egy emberöltő elég volt hozzá.”  

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 221 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kailniris
2021. augusztus 27. 15:30
MaBaker
2021. augusztus 26. 14:49
Nálunk egy nagy multicégnél majdhogynem leköpnének ha azt mernéd állítani, hogy Orbán valamit jól csinált. A pedofiltörvénnyel kapcsolatban meg arról ment a diskurzus sokak között, hogy inkább tartják devianciának a lábfétist, mint a homoszexualitást. Ilyen az "értelmiség" szellemi állapota ma Magyarországon.
Mitadisten
2021. augusztus 25. 22:05
Pont az ellenkezője igaz. Főnököm állami intézményben évek óta naponta szidja hőbörögve a kormányt a munkahelyen, megbeszélésen, a folyosón, ebéd közben, mindezt rendkívül zsíros fizetésért. A sok alkalmazott meg mind bólogat, sőt rá is kontráznak. Aki jobb oldali, jobbnak látja ha meg se mukkan. Budapesti német nyelvi intézetben a tanár az órán szidja a kormányt, persze mindenki buzgón helyesel. Aki csöndben van, arról lehet tudni, hogy jobboldali. Franciaórán egy apácais magyartanár fröcsögve nekitámadt vkinek, aki azt mondta, hogy szerinte a 0 munkáért járó alapbér demoralizálja a társadalmat. Az ellenzékiek kimondottan kérkednek vele, hogy azok, agresszíven hirdetik a nézeteiket.
confitür
2021. augusztus 25. 21:04
Amit itt leÍrtál, az pont az általad támogatott rendszer jellemzése. FordÍtva ülsz a lovon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!