Amerikaiak Afganisztánban: Minek mentek oda?

2021. augusztus 19. 08:39

Biden elnök magyarázza a bukott diák bizonyítványát.

2021. augusztus 19. 08:39
null
Baxter Hugó Péter
Kontra

„Döbbenettel vegyes cinizmussal figyeli a világ az amerikai demokrácia-export újabb kudarcát. Noha a huszadik század marxista-leninista eszméjének fegyveres megszállással történő expanziója könnyen másolható mintának tűnhet (elegendő tankkal és rakétával ideig-óráig bármilyen hülyeséget rá lehet erőltetni egy országra), úgy tűnik, az USA még a Szovjetunió szintidejét sem képes tartani.

Vietnam és az Öböl-háború után a leghosszabb ideje tartó (és egyben legköltségesebb) projektből kullognak ki vert sereg módjára: ismét egy pocsékul felszerelt, törzsi közösségekben élő, harmadik világbeli ország pacifikálásába tört bele a bicskájuk.

JOGGAL MERÜL FEL A NYÁJAS OLVASÓBAN: MINEK MENTEK ODA?
A helyes választ a klasszikus viccel illusztráljuk:

Az amcsik nem szeretnek rossz üzleteket kötni.
Szeretnek jól járni.
Főleg mások kárára.
De mivel az Egyesült Államok államvallása a Jóenberkedés, ezért arra is ügyelnek, hogy miközben a legyőzöttek torkára feszülő bakancsuk alatt fuldoklik a mindenkor megmentésre váró ország, az utolsó lélegzetvétel előtt még tudtára adják a legyőzöttnek, hogy ez tulajdonképpen az ő érdekükben történik.”

Nyitókép: Mandel Ngan / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2021. augusztus 20. 13:56
Az oroszok ballisztikus rakétái Szibériában vannak, földrajzilag alatta van Afganisztán. Ezért vonultak be, de nem volt jó ötlet.
Aerion
2021. augusztus 20. 00:10
Ez a vereség, EZ, ami bekövetkezett Afganisztánban, elemien súlyos dolog, elemien súlyos, de mostanra már nagyon is belátható következményekkel jár. Az Egyesült Államoknak nincs elnöke, nincs alelnöke, két kirakati barom van, akik helyett olyanok kormányozzák az államokat, egyenesen a pusztulásba, akik gyűlölik mindazt, ami az Egyesült Államok valaha volt. Beleértve lakóinak többségét. Rendkívül súlyos események várhatók. Nincs mit tenni. Bele kell állnia mindenkinek a küzdelembe.
Aerion
2021. augusztus 19. 13:50
De hát, a demokrácia már csak ilyen. Elmondjuk mi van, és azon kívül más nem lehet. Mert nincs. És ha mégis van akkor sincs. És ha még akkor is ragaszkodik valaki ahhoz hogydehát mégse. Hirtelen elpatkol valami kórságban. Bizonyára ez a demokrácia érdeke. Meg az emberiségé.
Aerion
2021. augusztus 19. 13:14
De azért leforgat az écsbíó egy Csernobil sorozatot, ahol debilnek ábrázolják a szovjet vezetőket. Ahol főszerepben jelenítenek meg egy olyan nőt, aki nem is létezett, azaz egyetlen nő helyett több mint száz különböző atomtudós volt a helyszínen. Ez volt az agytröszt. De ez nem illeszkedett az écsbíós filmgyártás koncepciójába. De, ha a szovjet vezetők anno debilek voltak, a mai ámérikaiak - milyenek? Ha szabad kérdenem. : )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!