Say no to UEFA

2021. július 11. 14:21

Enyhe pénzbüntetéssel megússzák azok az országok, amelyeknek szurkolói a játékosokat veszélyeztetik.

2021. július 11. 14:21
null
Szöllősi György
Szöllősi György
Nemzeti Sport

„Nem csoda, ha az Európai Labdarúgó-szövetség pályabezárásról szóló ítélete hallatán ökölbe szorul a kezünk. Főleg azok után, hogy az Európa-bajnokság legjobb hangulatú, tökéletes szervezést nyújtó, egyedüli telt házas helyszíne volt Budapest, ahol minden meccs a futball ünnepe volt, hazudik, aki szerint bármiféle rasszizmus, rossz ízű szurkolói demonstráció jellemezte volna ezeket a találkozókat. Pazar helyszín, kitűnő magyar csapat, hónapokig megfeszített munkát végző szervezői stáb, mi több, az utolsó pillanatig tartalék helyszínként készenlétben álló Puskás Aréna, amelynek hibátlan adottságaival és tökéletes felkészültségével »zsarolva« érhette csak el az UEFA az angoloknál, hogy enyhítsenek a karanténszabályokon, és a lelátói korlátozásokat is oldják fel legalább annyira, hogy ne lehessen elmondani: Budapesten több néző lehetett volna. És a nagyszerű teljesítményünkre mi az UEFA válasza? Nos, az, hogy az afféle inkvizíciós szervezetként működő »FARE network« (»Fight against racism in Europe – harc a rasszizmus ellen Európában«) rejtőzködő ügynökei által készített – állítólagos – hang- és képfelvételek alapján több meccsre bezáratja a Puskás Arénát, a magyar válogatott otthonát.

Ha ismerjük az ilyen esetekben »zéró toleranciát« alkalmazó szabályozást, a visszaesőként számon tartott magyar drukkerek (közel)múltját és az UEFA együttműködését ezzel az úgynevezett civil szervezettel, akkor keserűen megállapíthatjuk, hogy nemigen volt mozgástere a fegyelmi bizottság tagjainak, azt a döntést kellett meghozniuk, amelyet meghoztak. Ami ettől még elfogadhatatlan. Nem csoda, hogy lázad ellene az igazságérzetünk, a kettős mérce ellen, a megengedhetetlen kollektív büntetés ellen, hiszen enyhe pénzbüntetéssel megússzák azok az országok, amelyeknek szurkolói közvetlenül a játékot, a játékosokat veszélyeztetik (a szemükbe világítanak, dobálják őket); hiszen a nemzeti himnuszunkat meggyalázó, súlyos rendezői hiányosságok miatt a pályára szaladó provokátor esetét nem is vizsgálja az UEFA; hiszen bekiabálásokat, becsempészett molinók felmutatását megelőzni szinte lehetetlen; hiszen roppant aránytalanság néhány vagy néhány tucat szélsőséges szurkoló kivédhetetlen cselekedete miatt büntetni több tízezer tisztességes nézőt, az egész csapatot, jószerével az egész nemzetet; hiszen a szabály egyszerűen a rendező szövetséget teszi felelőssé mindenért, s amikor ráadásul maga az UEFA a rendező, tehát az Eb-n magát kellene büntetnie, akkor meg szurkolói idegenbeli cselekedeteiért is a nemzeti szövetséget marasztalja el.

Ha tehát ezután minden meccsen csak egy néző akad, aki bekiabál egy kirekesztőnek minősíthető mondatot, és azt valaki rögzíti, majd beküldi az UEFA-nak, akkor újra és újra zárt kapus büntetést ró majd ki az európai szövetség. Agyrém. Két megoldás lehetséges: egyrészt jó volna életszerűvé tenni a talán jóindulatból, talán politikai nyomásra alkotott, de teljesen kontraproduktív szabályozást (biztos vagyok benne, hogy Csányi Sándor MLSZ-elnökként, UEFA-alelnökként már régóta küzd ezért), másrészt azért azokat se mentsük fel, akik miatt ilyenkor mindannyian bűnhődünk, akik jó poénnak tartják skandálni, hogy »Bu...i franciák, bonjour«, őket sem ártana számonkérni. Ha azonosítanák őket és mondjuk nekik kellene helytállniuk a több százmilliós kieső jegybevételért, akkor talán lefagyna az arcukról a mosoly. Mi pedig járhatnánk válogatott meccsekre.”

 

Nyitóképen: zöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke az M4 Sport - Az Év sportolója gála televíziós felvételén a Nemzeti Színházban 2021. január 8-án. A 63. alkalommal megrendezett díjátadóra a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül került sor. Fotó: MTI/Illyés Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. július 13. 09:13
Szöllősi uraság, te pedig foglalkozzál a magyar szurkolókkal és ne mutogass másra mint egy rissz-rossz fideszes !
Anti Bolsevista Comité
2021. július 12. 12:44
Nem értek egyet. Be kell perelni az UEFÁ-t emberi jogok megsértéséért. A szólásszabadság alapjog, a buzik imádatára való rákényszerítés pedig jogtalanság. Minden embernek joga van azt szeretni és nem szeretni, tisztelni és lenézni, megvetni, akit akar és ennek kinyilvánítását nem tilthatja meg senki jogszerűen. Agyrém, ami Nyugat-Európában már elharapózott a futballhuligánokra hivatkozva. Pedig az csak egyszerű rendőrségi ügy: aki verekszik, azt le le kell tartóztatni. Aki csak kiabál, mutogat az él a véleménynyilvánítási szabadságával.
airmax
2021. július 12. 09:09
A helyzet az, hogy sorosék oda ütnek ahol fáj... És főleg oda, ahol a nemzeti büszkeséget tudják szétrombolni, tönkretenni azt ami összehozza a magyarokat... Nem állítom, hogy az UEFA soros zsoldjában állna, de azt igenis állítom, hogy rengeteg olyan német holland francia politikus van soros zsoldjában, akik képesek közvetlen hatást gyakorolni az UEFA döntéshozóira... És azt is állítom, hogy az itteni soros szervezetek, és lekötelezettek megtalálják az a provokátor réteget akit fel tudnak használni feljelentgetéseikhez ürügyek szolgáltatására...
OberEnnsinnen
2021. július 12. 08:47
De így még plasztikusabb: "Mocskos UEFA, Mocskos Powar, Mocskos SOROS" szavalókórust,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!