Miért állt bele a Fidesz izomból a LMBTQ-kérdésbe?

2021. július 22. 14:44

A jobboldali tartalomfejlesztők éveken át pörgették az identitáspolitikai témákat.

2021. július 22. 14:44
Böcskei Balázs-Szabó Andrea
24.hu

„Orbán Viktor szerdán bejelentette, hogy népszavazási kérdésekkel fordul gyermekvédelmi kérdésekben a magyarokhoz. De hogyan és miért kerül az asztalra öt olyan kérdés, amelyek közül három is a nemátalakítással foglalkozik?

A tavaly augusztusban, azaz a koronavírus-járvány első hulláma végén publikált adatok alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága 52 százalékos volt a biztos szavazó pártválasztók körében. Ez 2020. februárjához képest ekkorra 6 százalékpontos, tehát a hibahatár körüli növekedést jelentett. Ekkor a párt támogatottságának plafonjáról beszélhettünk: szavazatszerző képessége a maximumára növekedett, ezzel párhuzamosan pedig szavazatmegtartó képessége is jelentős maradt. A trendek arra utalnak, hogy a Fidesz–KDNP már régen nem más pártoktól rabol szavazókat: aktuális támogatottsága a saját, hozzá lazán kötődő szavazók megtartásától és meggyőzésétől függ.

Korábban azt is hangsúlyoztuk, hogy a támogatottság-növekedés kevéssé a járvány- és válságkezelésnek, sokkal inkább a krízis idején cselekvőképességet mutató szereplő respektálásának szólt. Ugyanakkor e növekedés tartósságának a bizonytalanságára akkor is felhívtuk a figyelmet, és a 2021. március végi pártpreferencia-kutatás már csak 44 százalékos biztos szavazói támogatottságról számolt be. Ez a legutóbbi mérés alapján 47 százalék.

Előzetesen meg kell jegyezni, hogy a jobboldali tartalomfejlesztők éveken át pörgették az identitáspolitikai témákat. Olyan ország- vagy kontinensbeli közéleti jelenségeket és ügyeket importáltak, amelyek meglehetősen téma- és problémaidegennek tűntek: semmiféle magyarországi relevanciájuk nem volt. Nem csak az olvasottsági és nézettségi adatok az erre vonatkozó visszacsatolások, hanem még a kormánypárti politikusok politikai kommunikációja is: annak ugyanis nagyon mások voltak a prioritásai. Azt csak a KESMA tartalomfejlesztői tudják, miért volt érdemes néző és olvasói visszacsatolás nélkül tengerentúli, az azóta elhalt (ha egyáltalán volt) alt-right tételeket koppintó garázsoldalak dolgairól értekezni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. július 24. 13:35
Azért állt bele a FIDESZ,mert döntő többséggel a magyarok is ezt akarják és a magyarok döntő többségének elege van az LMBTQ fasisztoid erőszakjából!
Sincero
2021. július 24. 03:20
Alcím: "A jobboldali tartalomfejlesztők éveken át pörgették az identitáspolitikai témákat." Ismét egy mélyenszántó, ízig-vérig liberális eszmefuttatás. Azért ilyen pontos a szerző elemzése, mert akarva-akaratlanul saját maguk stratégiáját beszéli ki. Azt, persze, elsunnyogta hozzátenni, hogy azért "pörgeti" a jobboldal ezt a témát, mert a baloldal országot-világot provokálva azt valósan LÉTREHOZTA.
Wezuv
2021. július 23. 12:00
Ezek kifacsart módon erőlködve próbálnak magyarázatot találni olyan dolgokra, amelyek holt egyértelműek annak, aki egyszerűen nézi az eseményeket. A pedofil törvénnyel nem lehet választást nyerni önmagában, mert az embereknél még nem veri ki a biztosítékot, mert jelenleg még nincs olyan mértékű agitáció óvodákban, nemváltásban, ami indokolttá tette volna ezen törvény kampánycélú felhasználását. Ellenben az borítékolható volt, hogy az EB kiakad és nekünk esik, amire népszavazást lehet indítani ami ebben a kérdéskörben hatalmas támogatottsággal jár majd, amivel nyerni lehet. Az EU közben saját magát járatja le, mert valós jogi ok nélkül tart vissza járandóságokat, ami hosszú távon megint csak a jobboldalnak kedvez (mert az emberek nyugaton sem hülyék, csak félretájékoztatottak, de az ilyen nagy ügyek több emberhez juthatnak el és nehéz néhány kérdésre válaszolni, ha nem szabályosan járunk el ugyebár!) Naszóval, profi kormányunk van! (Orbánnak soha nincs igaza, Orbánnak csak igaza lesz!)
az ember
2021. július 22. 21:49
"identitáspolitikai" Anyád!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!