Lehet, hogy kikaptak, de a Southgate-csapat megmutatta, milyen lehetne Britannia

2021. július 13. 12:15

Britannia ereje a sokszínűségében rejlik. Az angol csapat ezt támasztja alá.

2021. július 13. 12:15
Hugh Muir
Guardian

„De még van okunk a reményre. Britként, fekete londoniként, a Windrush-generáció és munkásosztálybeli szülők gyermekeként számomra – mint rengeteg más, különböző hátterű ember számára – még sosem volt ennyire könnyű az angol csapatnak szurkolni. Mert déli, északi, fekete, fehér, kevert, fiatal, tapasztalt, és, gondolom, vallásilag is sokszínű. Olyan játékosok játszanak benne, akik kiválóan végzik a munkájukat és egy vagyont keresnek vele, de mégis próbálnak utat találni a társadalomhoz, amitől olyan távolra kerültek. Olvassuk a bulvárlapokban, ha jó dolgokat csinálnak, és azt is, ha buta dolgokat csinálnak. Buta tetkóik vannak, páran buta frizurát viselnek. Röviden: egyből felismerhető bennük a ma fiatal Britanniája, abban az alakban, még ha nem is abban a hatalmas jólétben, ahogy nap mint nap látjuk az Egyesült Királyság bevásárlóutcáin. Néhányan már hosszú ideje azzal az erkölcsi és gyakorlati megfontolással érvelünk, hogy Britannia ereje a sokszínűségében rejlik. Az angol csapat ezt támasztja alá.

Ami Gareth Southgate-et illeti, őt jogosan és sokat ünnepelték, de az, ahogy a bulvárlapjaink istenítik őt, sokat mond arról az elkeserítő helyzetről, amiben vagyunk. Nekem ő csak annak a brit ethosznak a kiváló példája, amit úgy tiszteltünk: gondolkodó, vasakaratú, magabiztos (de nem magamutogató), koncentrált, érzelmileg intelligens és decens. Ha ez most kivételesnek tűnik, az nem miatta van, hanem azért, mert az életünket olyan figurák irányítják, akik csak imitálják a tisztességet, komolyságot, vagy akár az intelligenciát azért, hogy sikeresek lehessenek a politikai életnek nevezett színházban.

Azért érdemes megjegyezni – huhogás ide vagy oda –, hogy vannak olyanok, mint Southgate például a világverő kreatív művészi szféránkban, közigazgatásunkban, kis és nagy vállalkozásainkban is, és ők mind egy valamit támasztanak alá: hogy nincs szükségünk éretlenségre és magamutogatásra a közéletünkben.

Szóval kikaptunk vasárnap, és ez baj. Dicsőség és kupa helyett balsiker és még egy kis frusztráció. De senki se hibáztassa a játékosokat. Megtették a magukét, és megteszik majd később is. Talán úgy köszönhetnénk meg a legjobban, ha igazságossá, progresszívvé és magabiztossá tennénk az országot – olyanná, mint a csapat.”

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
six.strings.dream
2021. július 17. 16:22
"Britannia ereje a sokszínűségében rejlik." A mondat totális fasságát most ne is vizsgáljuk , de: Ezek a barmok tényleg nem értik, hogy a "sokszínűség" sokszínű állapota addig létezik amíg a "sok színek" el vannak szeparálva!!!??
sorostalanság
2021. július 14. 11:47
"Britannia ereje a sokszínűségében rejlik." Kedves (mirr)-murr (vagy mi a f@sz) tévedsz, Britannia gyengesége mára már a sokszínűség. Erejét nem ti adjátok, hanem a tőletek elrabolt javak. Mára már ti csak a vérét szívjátok az egykori rabszolgatartóitoknak, akik jólétükben elhülyülve lesüllyedtek a ti szintetekre...
kukasmacska
2021. július 13. 22:03
23 éve ezt már elsütötte a francia sajtó (tricolor helyett multicolor) csak ők meg is nyerték a tornát.
Box Hill
2021. július 13. 19:58
Ébresztő: Multikulti ist Tod (valami Merkel). Még futballban is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!