Ferihegy

2021. július 14. 13:41

Nem államosítani, azt a kommunisták csinálták, hanem visszavásárolni.

2021. július 14. 13:41
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„Kettős bűnt követett el a szocialista-szabaddemokrata kormány, amikor 2005-ben eladta a Liszt Ferenc repülőteret (75 évre átadta az üzemeltetési jogot). Az egyik bűn maga az eladás volt, egy ilyen kulcsintézmény privatizálását csak nagyon erős pozícióban lévő államok engedhetik meg maguknak, olyanok, amelyeknek privatizáció esetén is megvannak az eszközeik az érdekeik érvényesítésére. A másik bűn az volt, hogy a vételár, 465,5 milliárd forint nyom nélkül olvadt el a kezükön, a többi privatizációs bevétellel együtt is 50-ról 80 százalékra növelték a GDP arányos államadósságot. Ezt sose feledjük: a szocialisták és szabaddemokraták nem csupán tragikusan eladósították Magyarországot, de ezt 3 ezer milliárd jövőbeli PPP-teher fölvétele és másfélezer milliárd közvagyon-kiárusítás mellett tették. Az árat ma is fizetjük, többek között úgy, hogy a kiárusított közvagyon egy részét visszavásároljuk. (A MOL 21.22 százalékát a szocialista kormány 2009-ben adta el az oroszoknak, a Fidesz-kormány 2011-ben visszavásárolta.)

A magyar kormány teljesen indokoltan szeretné visszaszerezni a kontrollt a központi magyar polgári repülőtér fölött. Nem államosítani, azt a kommunisták csinálták, hanem visszavásárolni. Ez most már publikus. A német tulajdonosok a minap jelezték, hogy ők nem szeretnék eladni. Nem tudjuk, hogy ezek az üzengetések az áralku részei-e, vagy tényleg így gondolják, de a magam részéről abban bízom, hogy ésszerű áron létrejön a megállapodás, és újra magyar kézbe kerül a Liszt Ferenc repülőtér.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bástyaelvtárs
2021. július 15. 09:05
Bencsik Gabi, 2 apró megjegyzést tennék : 1, a MOL részvényeket, amiért 500 mrd ot kellett fizetni tudod miből vásárolták meg? Segítek. A lenyúlt 3000 mrd ft os magánnyugdíjvagyonból vették ki a rá valót. Szó nincs arról , h ügyesen kigazdálkodták az árát. A néptől vették el. 2, a gonosz szocik mindent eladtak, elkótyavetyéltek privatizáció címen, de a jóságos fidesz rezsim viszont vásárol csak. Államosít mert az jó. Korábban ugyan még az volt a mondás, h az állam a legrosszabb gazda, de mindegy. A lényeg, h egy egészen apró jelentéktelen részletet kihagytál a folyamatból. A fidesz államosít, majd visszaprivatizál. Újra eladja később, csak azt már megbízható kezekhez, fidesz közeli haveroknak. Erre régóta létezik a fideszben egy eljárási protokoll. Hogyan kell elvenni a régi tulajtól az üzemét, cégét ha azt egy fideszes megkívánja. Hogyan kell ellehetetleníteni vki vállalkozását állami eszközökkel , majd bekínálni neki egy pofátlanul kicsi összeget és kilátásba helyezni, hogy később ennél csak rosszabb ajánlat jöhet. Így államosítani, majd újra eladni de már olyan új gazdasági és jogi környezetben, amivel ismét sikeres cég lehet. Erre valódi piacgazdaságokban vannak szakemberek, van neve a dolognak. Úgy nevezik, h ellenséges felvásárlás. Na de ők legalább versenypiaci eszközökkel dolgoznak, Orbánék pedig a legaljasabb államhatalmi eszközöket használják erre... Na ez a Fidesz !
Csigorin
2021. július 14. 20:22
az allamositas igazsagtalan volt, mikor tisztesseggel megszerzett vagyont, elet munkajat vettek el ellenszolgaltatas nelkul. ebben igaza van Bencsiknek. viszont a visszavasarlas igazsagtalan lenne, ha rabloprivatizacioval, tisztessegtelenul megszerzett, lopott vagyont az adofizeto allampolgarok vagyonanak terhere vasarolunk vissza, megkarositva igy a tisztesseges adofizetoket pusztan azert hogy ne seruljon a piszkos rablok erdeke. igenis a rabloprivatizacioval tisztessegtelenul szerzett vagyon visszavetele tortenjen csak szepen allamositassal, "karpotlas" nelkul, mivel epp hogy a kozvagyon magankezbe torteno atjatszasa volt a karokozas. Annak visszavetele a karmentes, a helyreallitas.
Pierre
2021. július 14. 19:25
az adofizetok penzen visszavasarolni, aztan egy fideszes oligarcha bunozonek, vagy egy hirtelen grundolt fideszes egyesuletnek odaadni ajandekba. Ez lopas.
BartSimpson
2021. július 14. 18:38
És melyik kormány adta el a maradék 25%-ot ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!