Nem szigorú Kövér László

2021. június 03. 16:43

Jakab Péter áldozati szerepbe helyezkedett, és az őt a véleménye miatt elhallgattatni akaró házelnökkel szemben a hős igazmondó karakterét vette fel.

2021. június 03. 16:43
Szikra Levente
Szikra Levente
Magyar Nemzet

„Kövér László, az Országgyűlés elnöke az elmúlt időszakban több alkalommal is súlyosnak tűnő büntetéseket szabott ki Jakab Péterre, a Jobbik elnökére, aki egyre szélsőségesebb parlamenti akcióival hívja fel magára a figyelmet. Ezzel kapcsolatban élénk vita bontakozott ki a házelnök fegyelmi jogköréről, melynek során többen azt állították, hogy Kövér László büntetési gyakorlata szigorúbb, mint más európai országokban. Az ATV Heti napló című műsora például a brit parlamentből vett esetekkel próbálta alátámasztani, hogy a magyar házelnök indokolatlanul keménykezű. Az érintett, Jakab Péter pedig áldozati szerepbe helyezkedett, és az őt a véleménye miatt elhallgattatni akaró házelnökkel szemben a hős igazmondó karakterét vette fel. Mindezek az állítások azonban nem igazak.

Elsőként érdemes leszögezni, hogy az Országgyűlés működését az országgyűlési törvény és a házszabály szabályozza. Ezen normák a házelnököt feljogosítják a képviselőkkel szembeni fegyelmi jogkör gyakorlására, ami azt jelenti, hogy ha indokolatlanul sértegetik képviselőtársaikat vagy trágár kifejezéseket használnak, akkor az elnök rendreutasíthatja és meg is büntetheti őket. A lehetséges büntetések között van a szó megvonása, az ülésről való kizárás és a tiszteletdíj csökkentése. Ezek a fegyelmi jogkörök és szankciók európai összehasonlításban teljesen átlagosak, minden országban találunk ilyen vagy hasonló jogintézményeket.

A szabályozás tehát adott, nézzük a gyakorlatot! Ezzel kapcsolatban is kijelenthetjük: a valóság az, hogy Kövér László ülésvezetési gyakorlata európai összehasonlításban egyáltalán nem szigorú. Több olyan videó is elérhető bárki számára az interneten, amelyek bizonyítják, hogy a ficsúrozás és a nem bejelentett szemléltetés, táblafelemelés ott sem fér bele.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szeredai
2021. június 04. 19:57
Anyád fasza az áldozat. Hülye belemagyarázás.
Robur
2021. június 03. 23:58
Nem szigorú, hanem egy patkány ez a nyilas házmester.
Szerencsi Veronika
2021. június 03. 22:54
Aki ilyen - semmihez nem hasonlíthatóan közönséges, méltóságot sértő jelzőkkel illeti társait - nem az utcán vagy kocsmában - a hanem a PARLAMENTBEN - az egész egyszerűen megsérti azt az esküt ami kötelezi a helyhez illő viselkedésre. Ha Jakab, Szabó T. nem tud disztingváltan viselkedni - a felszólalásaikra nem kell reagálni. Nincs válaszadás - keresztül kell nézni rajtuk. Mintha ott sem lennének. Ha a rendszabály kötelezi a megszólítottat a válaszra - álljon fel és csak annyit mondjon -írásban megkapja a választ. Így nem lesz mártír a tetűből.
BossN
2021. június 03. 22:52
Kövér túl enyhe. Jakabot fel kell függeszteni és kirúgni a parlamentből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!