Köszönjük

2021. június 02. 15:03

A kínai vakcina, a kínai egyetem, a kínai vasút, a kínai hitel ugyanúgy a befolyásszerzés és az annexió eszköze.

2021. június 02. 15:03
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Felnőtt már egy generáció anélkül, hogy tudná, milyen érzés, amikor a magyar kormány köszönetet mond egy kommunista államnak »a magyar nép nevében«. Nem is idézném föl, hogy mely esetekben történt ez meg korábban – bár talán nem én vagyok az egyetlen, akiben rossz emlékeket idéz –, mert nem lenne teljesen méltányos.

Részben azért méltányos lenne, mert a kínai vakcina, a kínai egyetem, a kínai vasút, a kínai hitel ugyanúgy a befolyásszerzés és az annexió eszköze – ha puhább is valamivel –, mint azok a gesztusok, amelyeket egy rendszerrel ezelőtt megköszöntünk. De ezúttal talán fontosabb, milyen érzés a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés birtokosainak (és most nem az utóbbi néhány évben a pártszolgálatukért kitüntetett fideszesekre gondolok, hanem Rubik Ernőtől Portisch Lajosig sokan másokra), hogy Szijjártó, amikor ugyanezt az elismerést átnyújtotta Vang Ji kínai külügyminiszternek, egy szélsőségesen demokráciaellenes, kereszténység- és kisebbségüldöző diktatúra kiszolgálójával helyezte őket egy platformra.

Nyilván nem az a megoldás erre, hogy tömegesen visszaadják a keresztjüket, de azért ha eljön egyszer egy korszak, amikor normálisan kezd el működni ez az ország, talán érdemes lenne lefektetni bizonyos áthághatatlan alapelveket az állami kitüntetésekkel kapcsolatban, hogy ha már úgymond a magyar emberek nagyrabecsülését és köszönetét jelképezik, legalább ne kelljen szégyenkeznünk egynémely viselőjük viselt dolgai miatt.

És persze az is fontos lenne, hogy olyan érdemeket, olyan teljesítményeket jutalmazzunk, amelyeknek az értékéről, a minőségéről a társadalom már konszenzusra jutott. (Bőven vannak ilyen érdemek és teljesítmények, azért említettem példaként a fenti neveket.) A Fidesznek, Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek stb. tett szolgálatok elismerése pedig hadd legyen a Fidesz, Orbán Viktor, illetve Mészáros Lőrinc feladata, lehetőleg saját zsebből – mindhárom zseb elég nagy ahhoz, hogy ne kelljen még a jelenkori kommunisták kitüntetéséhez is a miénkben kotorászni.”

Kép forrása: MTI / Mohai Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2021. június 05. 21:20
Hargitai ,vén komcsi budzyk. Mit szól ehhez a bányász öreganyád,ávós nagymami,strici papa,meg strichelő mama ?
reflex2
2021. június 03. 12:22
Nekem tetszenek a fejlesztések. Munka és tudás alapúak. Ennyi
őrnagyőrnagy
2021. június 03. 11:19
Mikike, gyorsan dobd ki az ablakon az összes cuccot a lakásodból, amit Kínában gyártottak! Jé. Pucér lettél? Nincs telefonod, laptopod? A kölyöknek nincs mivel játszania? És lehet, hoogy még oltásod sincs? De ha van is, kb. 1,5 millió magyarnak meg nincs. No, ez aztán tényleg kínai annexió.
Senye Péter
2021. június 03. 10:53
Minden külföldi beruházás befolyás szerzés is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!