Akik a kereszténységért aggódnak, azok egy bizonyos kultúráért aggódnak

2021. június 25. 22:30

A globalizáció egyúttal új, egységesebb kultúrát is fog teremteni.

2021. június 25. 22:30
Zsolt Péter
Népszava

„Sokak szerint az az állítás, hogy a pápa keresztényellenes volna abszurd, mások számára viszont ez egy bátran kimondott igazság. A két tábor közt akadnak olyanok, akik örülnek annak, hogy a pápa megleckéztetheti Magyarországot, és annak ellenére, hogy az Eucharisztikus Kongresszus Magyarországon lesz, nem kíván sokat itt időzni; és pláne örültek volna, ha semmilyen diplomáciai kapcsolatba nem keveredik az ország illiberális vezetőivel.  Ám a pápa valójában egyik tábort sem képviseli.

Akik a kereszténységért aggódnak, azok egy bizonyos kultúráért aggódnak. Ez a kulturális önvédelem rendkívül előremutató volt valamikor - ezért maradtunk meg a török uralom alatt -, de mára elérte a határait, és több sebből vérzik. Egyik kultúra sem tudja már felszámolni a másikat pusztán erőből, bürokratikus eszközökkel vagy terrorista akciókkal, noha ilyen kísérletek folynak.

Véleményem szerint Ferenc pápa túl van a kulturális evolúciós zsákutcán. Feltételezésem szerint a vallási kizárólagosság zsákutcáján is. A maga idejében XII. Pius is túl volt a fajelméleti zsákutcán, viszont akkor a vallási intézményrendszer érdekvédelmi tevékenysége még nem hátráltatott, hanem előrevitt, energiát nyújtott. Sem a kommunisták, sem a nácik nem tudták elviselni XII. Pius pápa kereszténységét. A kommunisták általában a vallásokat tartották meghaladhatónak, a nácik pedig saját vallást akartak teremteni, meglehetősen visszaugorva a mágikus törzsi világig, melyet az emberiség fejlődése már réges-rég meghaladott. A pápa kifejezetten irritálta Hitlert. Tele van az emberiség története zsákutcás kulturális evolúciós kisiklásokkal, bár szerencsére ezek ellenére a szekér halad.

A csoportgondolkodók ne higgyék azt, hogy a pápa buta volna, hogy ne látná saját humanizmusának kockázatát. Viszont a kereszténység vagy a buddhizmus kétezer éve kísérletezik azzal, hogy túl tudjon lépni saját magán, és a világ sosem volt még olyan globális, mint most. Luhmanntól Habermasig a lenagyszerűbb szociológus gondolkodók figyeltek már fel arra, hogy a globalizáció egyúttal új, egységesebb kultúrát is fog teremteni. Túl fog lépni a partikuláris kultúrákon anélkül, hogy minden, ami addig volt, megszűnne. Át fog alakulni anélkül, hogy bárki sajnálná a korábbi elvesztését, hiszen már úgyis halott volt, csak sokan nem tudtak ezzel szembenézni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2021. június 27. 21:45
A cikk szerinti globalizációs kultúra igaz lehet Észak Amerikában és Nyugat Európában, de a világ döntően nagyobbik részén - Kína, Oroszország, Japán, Afrika klf államai, Dél-Amerika - nem!
Senye Péter
2021. június 26. 14:13
Ez lesz az egységes kultura? https://888.hu/feher-ferfi/a-feher-emberek-rosszak-es-mindenkinek-felnie-kellene-toluk-4221588/ ...a-feher-emberek-rosszak-es-mindenkinek-felnie-kellene-toluk-4221588/
tomtam
2021. június 26. 11:08
A globalizálódó kultúra napi gyakorlata a sikeres polgári társadalmi megegyezés felrúgását bizonyítja. Ezt hívják dekadenciának, és tudjuk, hova vezet.
kbs_real
2021. június 26. 10:55
Még egy nagyon okos idióta. Az olyan, mint az itthon világhírű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!