A hazátlan haza

2021. június 04. 14:08

A ház szilárd anyagokból épül, a haza érzelmekből.

2021. június 04. 14:08
Gágyor Péter
Ungarn aus erster Hand

„Már a földi élet hajnalán különös élménycsokor gyűlik össze a gyermek születése nyomán a kialakuló lelki világában, amely eleinte főleg a tudata alatt rögzül. Valamennyi a még magzati időkben körülvevő hangulat, szorongás és zaj mellé az új élmények így csatlakoznak. Születésemkor a háború nem múlt el varázsütésre. Hiszen a kulturális torzulások, az eltorzult emberi viselkedés jellemző volt a negyvenes, ötvenes évekre – sőt, sajnos a továbbiakra is. A háború után következő nemzedék megörökölte az anyák mindig menekülésre kész félelmeit és ezek romboló, frusztráló hatásait. A háború befejezését követő napokban az emberekben felmerült a kérdés, hogyan kellene értékelni ezt az új időszakaszt. Felszabadulásnak, vagy megszállásnak – mi lenne a megfelelő címke e terhes időkben: a malenkij robot, megerőszakolt nők, az ismét a háborús vesztesek közé sorolt, kollektív bűnösnek minősített magyarok sorsa, a holokauszt gyásza, a megismételt Trianon, a lágerek, az elhajtott fogolykatona rokonok, ismerősök és a népességcserék zűrös viszonylatában. A feloldhatatlan örökkön vesztes nemzet élménye és véres következményei ebből a szempontból talán még fokozottabban érték az ismét megcsonkított ország határon túli magyarjait, mint a határokon belül maradókat.

Mi a haza? Mit jelent ez a fogalom határon belül és határon túl? Milyen élmények rögzítik ezt az érzelmekkel teli, biztonság érzetét ígérő fogalmat például a gyermek ébredező, kamaszkori, majd felnőtt lelki világában? Mi a haza, ha tájaidon idegen hadseregek grasszálnak, ha az új hatalom betiltja a nyelved, megszünteti iskoláid, állampolgárságod, – a mint a Beneši törvények alapján az újra összetákolt második Csehszlovák köztársaságban a volt fasiszta Tiso vezette Szlovákia (Hitler kedvenc mintaállam kreatúrája volt.) területén, annak bűneivel szemben, sőt ezek ellenére, mivel téged csecsemőként már eleve háborús bűnösnek minősítenek? Kollektív bűnösnek jelölnek nemzeti alapon.

Hazáról illetve hazátlanságról valóban elkerülhetetlen az érzelmi gondolkodásmód.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. június 04. 17:19
"A ház szilárd anyagokból épül, a haza érzelmekből." Ezért van, hogy míg egy ház tucatszor is elporlad, a haza él és virul a jó kezekben.
lististerc
2021. június 04. 15:12
Tényszerű írás a címe ellenére. A Felvidéken a nagyon nagy bajt - a felgyorsult asszimilációt - nem sértetten írja le, hanem hozzáértéssel. A mai naphoz méltó írás.
OberEnnsinnen
2021. június 04. 14:58
Gágyor Péternek az anyaország EMMI-jében, magas beosztással kellene a hazát szolgálni. Kitűnő, magas színvonalú írásai mindig felüdülést jelentenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!