Fő a következetesség: stadionban drukkol a magyar focinak a baloldal

2021. június 18. 07:15

Támadták a stadionépítést és a magyar foci támogatását, majd a közösségi médiában pózoltak a Puskásban szurkolóként. De ez már csak hab a tortán.

2021. június 18. 07:15
null
Kacsoh Dániel
Mandiner

Szurkolni ment a baloldal. Nincs ebben semmi különös, mondhatnánk, ha nem a magyar ellenzék kiérdemesült politikusairól lenne szó. A közösségi médiában elérhető posztok alapján a keddi magyar-portugál meccs több százezer szurkolója között ott volt Dobrev Klára, Gy. Németh Erzsébet, Fekete-Győr András és Karácsony Gergely is. Vagyis (majdnem) a krém. A kormányváltásra készülők élcsapata. Nem evidens, ezért rögzítsük: bejegyzéseik nyomán valószínűsíthető, hogy mind a magyar válogatottnak szurkoltak.

Mi ebben a különös? Egy európai országban nem természetes, hogy az éppen regnáló kormányzattal politikailag szemben álló közéleti figurák is tiszteletüket teszik egy ilyen eseményen?

Sajnos nem.

Karácsony, Fekete-Győr és mások személyes jelenléte több szempontból is kvázi meglepetés. Egyrészt a helyszín miatt. A Puskás stadion ugyanis szimbólum: a baloldali ellenzék a létesítménnyel, annak árával és méreteivel kampányol immár évek óta a kormány ellen, egyfajta elrettentésként.

Számukra az aréna maga az Érv amellett, hogy nekik kellene átvenniük a stafétát az ország élén, legkésőbb jövő tavasszal.

És akkor nem épülnének ilyen stadionok, a pénzből lélegeztető gépeket vennének – ja mégsem, abból is túl sok van már. Akkor majd kitalálnak valami mást. Mindenesetre azt mondják, új világ köszönt majd kis hazánkra, igaz, ez volt a prognózisuk 2014-ben és 2018-ban is, ám ki tudja, legközelebb akár be is jöhet nekik. De ne szaladjunk ennyire előre!

Az előzmények tükrében mindenesetre – az előző kampányban stadionstopot hirdető – Karácsony személyes jelenléte a Puskásban nagyjából olyan, mint amikor az ateista betér a templomba, a fradista egy újpesti szurkolói buliba, vagy amikor egy vegán össze-vissza bevásárol a hentesnél – magának. Ellentmondás a javából.

Mindezt tetézi, hogy a koronavírus harmadik hulláma alatt, miközben lazán gyilkosozták a kormányt, amiatt is verték a palávert, hogy felelőtlenség teltházas focimeccset rendezni. Hiába a szinte világbajnok oltási tempó, a rekordszámú védettségi igazolvány, ilyen körülmények között felelőtlen emberkísérlet megtartani a miniszterelnök méregdrága hobbija miatt egy ekkora rendezvényt – hallhattuk úgymond minden frekvencián.

Miután azonban a covid alatt (is) leszerepelt ellenzék vezető politikusai a jelek szerint mégis részt vettek ebben az „emberkísérletben”, sőt, a közösségi médiában még büszkélkednek is vele, ezzel

utólag is zárójelbe tették korábbi hisztérikus kirohanásaikat. Ismét leszerepeltek következetességből.

Valójában nincs új a nap alatt, hiszen ez a hozzáállás jellemezte őket az elmúlt évtizedben is. Azt mondták, diktatúra van, mégis sorra indultak el a választásokon, sőt, ahogy azt a 2019-es önkormányzati voksolás eredménye mutatja, olykor nem is esélytelenül. A felmérések szerint jövőre sem sansz nélkül futnak neki a viadalnak, s természetesen szó sincs arról, hogy bojkottálnák a választást, ezzel is megpróbálva alátámasztani a leválthatatlan és bebetonozott rezsimről szóló narratívát. Épp ellenkezőleg!

Ráadásul immár különböző, szakmainak mondott boszorkánykonyháikban azon morfondíroznak, hogy amennyiben esetleg csak feles többséggel kerülnének kormányra jövőre, semmissé nyilváníttatnák a kétharmados Alaptörvényt. Vagyis kihúznák a talajt az elmúlt évtized jogrendszere alól, valamiféle homályos ellenállási záradékra vagy micsodára hivatkozva. Ez nyilván nonszensz, de akad itt más furcsaság is.

Ezekre a törvényekre ugyanis zömük nem is olyan régen még maga tett esküt, ami azt jelenti, hogy ha komolyan vennék a keménymagnak szánt, a jogállamiságot megerőszakoló terveiket, lényegében a saját adott szavukat szegnék meg. Megint. Kivéve a Momentum: ők úgy rázzák az öklüket a nép nevében, hogy 2018-ban még az ötszázalékos parlamenti küszöböt sem sikerült megugraniuk – nemhogy eltalálni egy doboz tej árát.

A balos pártok képviselői mindettől függetlenül hétről hétre bejárnak a parlamentbe, jelenlétükkel, javaslataikkal, olykor balhésra és otrombára sikerülő megnyilvánulásaikkal is legitimálva a fennálló jogrendet, mégis úgy csinálnak, mintha ez nem számítana. Márpedig a kettő nem fér össze: ha tudomásul veszem a fennálló szabályokat, élek a helyzet adta lehetőségekkel, sőt a pénzt is felveszem mindezért, utólag nem mondhatom azt, hogy az egész szisztéma úgy ahogy törvénytelen.

És nem lehet egyszerre a stadionokkal és a magyar focival szemben kampányolni, majd beállni lelkes drukkernek.

Vagy az egyik, vagy a másik.

Persze legyinthetünk: Hiller Istvánon keresztül Gyurcsány Ferencen át egészen Ungár Péterig számosan hitet tettek korábban a Jobbikkal való összefogás kizárása mellett, ahogy ez megtörtént fordítva is, most mégis közösen kérnek bizalmat a választóktól. Ehhez képest az előbbi példák afféle laza füllentésnek is beillenek. Szószegésből tehát megvan már a jeles, minden tantárgyban.

Nyitókép forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2021. június 21. 07:08
Hülye pöcs, csak hülyén vigyorog, mint egy rajtakapott óvodás...
brekker
2021. június 18. 16:28
A jót persze könnyű megszokni, mintha természetes lenne.
brekker
2021. június 18. 16:24
A körbetartozás https://cegvezetes.hu/2007/05/a-korbetartozas/
Robur
2021. június 18. 14:52
Tehát a köszpénzen épült stadionba, csak a fideszes szarok mehetnek be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!