Ellenzéki előválasztás: egy orosz pofozóversenyt se bírnának ki

2021. június 07. 20:01

Visszalép. El se indul. Támogatja.

2021. június 07. 20:01
Haász János
Telex

„Visszalép. El se indul. Támogatja. A dékás a jobbikos javára. A Jobbik a dékást. Mindkettő az MSZP-st. Aki eleve párbeszédes is. Az LMP-s is a dékást. Vagy jobbikost.

Amikor megszületett az ellenzéki előválasztás ötlete – amit részben az ellenzék közös indulásának egyébként eredménnyel kecsegtető kényszere is szült –, politikai elemzők azt mondták, az ellenzéki oldal nemcsak az összefogás erejét nyerheti ezzel, hanem azt is, hogy most akkor egy ideig ők tematizálhatják a közbeszédet. Ez igencsak rájuk fér vagy férne, az elmúlt több mint tíz évben ugyanis általában csak sodródtak a kormányzat egyre gigantikusabbra hízó kommunikáció zászlóshajójának farvizén. Vagyis főleg védekeztek.

Na, egyelőre a közbeszéd tematizálása – az előválasztástól teljesen független Fudan-ügyön kívül – arról szól, hogy ki ki ellen nem indul.

Miért? Mi értelme ennek?

A laikus választó számára semmi. Van az ellenzéki együttműködésben hat-hét párt, nagyobbak, kisebbek, már legalábbis egymáshoz képest. Itt lenne a lehetőség, hogy tét nélkül valóban megméressék magukat, saját és pártjuk népszerűségét. Ehelyett úgy tűnhet a laikus választónak, hogy már az indulásakor, sőt, az indulása előtt – hiszen a formális, maguk által kitalált jelölési időszak még el se kezdődött – lefutott meccs lett vagy lesz az előválasztásból a sok visszalépés miatt.

Egy kétfordulós parlamenti választáson van értelme a visszalépéseknek, ha ezzel meg lehet fordítani választási eredményt, ha a második és harmadik együtt jobban szerepelt, mint az első. Szólhat erről parlamenti többség, akár kétharmad is.

Egy előválasztási visszalépésnek, pontosabban a sok előválasztási visszalépésnek együtt viszont csak rossz üzenete van.

Egyfelől kialakít egy olyan érzést, ezek a mélyen demokratikus politikusok rosszabbak egy orosz pofozóverseny résztvevőinél, mert annyira félnek egy emberes nagy pofontól, hogy a sajátjaik ellen se mernek ringbe szállni. Másfelől meg azt az érzetet erősíti, hogy „ezek ott fenn” már rég eldöntötték egymás között, a színfalak mögött, hogy mi lesz és hogy lesz.

Márpedig ennél rosszabb üzenet nemigen van, ennél rosszabb módon nemigen lehetne tematizálni a közbeszédet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2021. június 08. 17:51
Ez nem árulás. A Gripenek sem Nato tagállamból származnak. Ausztria sem tagja a szervezetnek.
csanaki
2021. június 08. 07:51
Vicces ez az egész. A telexes újságnyíró pro forma bírálja a zellenzéket, mert előzetesen egyezkedik. A helyzet úgy áll, hogy a választási törvényben egyfordulós megmérettetés szerepel, és semmi nem zárja ki az előzetes egyeztetést, visszalépést ott sem. Az előválasztás közjogilag zéró, bolsi belügy. Marketingtrükk. Éppen ezért felesleges foglalkozni ennyit az egésszel. Az és annak a javára lép vissza, aki és ahogyan akar. A kormánypárti sajtó kampányoljon és politizáljom ezerrel, ahogy az ellenoldal, ahelyett, hogy a bolsikat reklámozza állandóan.
teljesenertelmetlen
2021. június 08. 06:28
Megkímélik a választókat a fáradtságtól. Miért van az, hogy többeknek is a népfront szó ugrik be?
Béri Balogh Ádám
2021. június 08. 05:20
Itt az ideje ( és a lehetőség ) leváltani ezt a kizárólag megélhetési politikusokból álló, levitézlett, 3 x bukott semmirekellő, " örök ellenzéki " képviselő csürhét és nem szavazni rájuk egyáltalán. Bukjanak örökre. Majd jön egy új, talán okosabb, értelmesebb, talán nemzetben is gondolkodó és nem csak a jól fizető ellenzéki posztokra ácsingózó politikus generáció, akikre talán már szavazni is érdemes és alternatívát jelenthet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!