Egyirányú utca

2021. június 16. 15:31

A kormány tizenegy éve vonja ki a tőkét az egészségügyből.

2021. június 16. 15:31
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„(Most a GDP 4,5 százalékánál tartunk – ez az elmúlt 25 év legalacsonyabb értéke, utoljára 1995-ben, a Bokros-csomag keretében költött ilyen keveset az állam a gyógyításunkra.)

Az Orbán-kabinet a járványhelyzet idején áterőltette az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt is. A jogszabályba belekódolták, hogy az ágazatban megszűnik a szervezett érdekérvényesítés – ennek lehetőségét a kollektív szerződésekkel együtt kukázták –, ami a parancsuralmi rend bevezetésével együtt tömeges pályaelhagyáshoz fog vezetni.

Utóbbit pontosan látták; eleve ezrek katapultáltak már a törvény hatályba lépése előtt, és nem véletlenül írták bele a szövegbe az átmeneti lelépési tilalmat sem, ami nélkül a járvány csúcsán további tömegek távoztak volna. Ők más lehetőség híján most mennek el: a felmérések szerint minden második egészségügyi dolgozó.

A kormányzat a pandémia alatt drasztikus kórházi kapacitásleépítésbe fogott, amit most egy kórházreformmal be is betonoznak. Hogy az állami egészségügyben a jelenleginél is kevesebb humán erőforrással számolnak, azt a háziorvosi ügyeletek átszervezéséről szóló friss hírek is jelzik: orvosok helyett majd mentősök ügyelnek, valamiféle centrumokban, távol az emberektől.

A fentieket – megtoldva azzal, hogy a rezsim néhány üzleti alapembere bevásárolta magát a magánegészségügybe – lehetetlen másképp értelmezni: lesz (sőt van) egy lepattant, alacsony színvonalú ellátórendszer a népnek, meg egy másik, fizetős az új rend nyerteseinek.

Mindezt a magyar történelem legnagyobb pénzbőségű évtizedében hozta össze a NER, ami mégiscsak fölveti a kérdést: ha most, páratlanul kedvező körülmények között sem sikerült nemhogy megoldani, de enyhíteni sem a valószínűleg legsúlyosabb társadalmi problémánkat, akkor…?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2021. június 17. 10:56
ja, mer az eü tele van tőkével
vip era
2021. június 17. 07:24
Előtte 8 évig tolták bele a pénzt az akkori kormányok? Hargitainál kisebb gazemberek is végezték már bitófán.
egripeti77
2021. június 17. 07:01
Párhuzamos világban élsz Miklós. Hülyeség, amit mondasz, és ezt te is jól tudod. Tudom, hogy szóltak, ezt kell írni, mert nem lesz különben év végi bónusz, se fizu, ezért megértelek...
MayorAnna
2021. június 16. 23:26
"A kormány tizenegy éve vonja ki a tőkét az egészségügyből." - fajtádba viszont tömi a lét: ami nem fér be a pofátokba, tömik a seggetekbe. Mire a szűnni nem akaró ajvék, zsidó?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!