A Telex csodaszámba menő sikere, ami nem jött össze a 444-nek

2021. június 15. 10:49

Egészen kivételesek, tehetségesek, nagyszerűek, vérprofik vagyunk, ráadásul mindezt támogatásokból hoztuk ki rögtön nyereségesre.

2021. június 15. 10:49
Ódor János László
Kontra

„Alig 10 hónap alatt 823 millió forintot kalapoztak össze támogatás címén. Ezek kőkemény számok, még akkor is, ha a korábban említett cseh 200 ezer eurót le is vonjuk. Sőt, az a bakala-féle 200 ezer euró  (kb. 70 millió forint) szinte kerekítési hiba ebben a 823 milliós össztámogatásban.

Számoljunk egy gyorsat: ha kivesszük a csehek 70 millióját, marad tíz hónapra 753 millió, az a telex által elismert 50 ezer támogatóra fejenként 15 ezer forint, tehát havi 1500. Lehetetlen? Korántsem. Hihető? Hát, lehet: versenyszférás ismerőseim tekintélyes része kérkedett még profilképén is azzal, hogy támogatta a telexet. De hogy akár havonta is elkötelezte volna magát? Egy réges-régi R.E.M.-himnusz szövege ugrik be, némi módosítással:

Ha hiszel benne eljuttattuk az embert a holdra és 753 milliót fizettek az olvasók a Telexnek Figyelem: ezek csak a sima adományok – van azért rendes árbevétele is a nincs másik kft.-nek hétköznapi előfizetési díjakból és hirdetésekből is, de ezekből mindösszesen 148 milliót sikerült összehozniuk ugyanebben az időszakban.

Amin viszont nem lehet elégszer csodálkozni, az a masszív nyereségesség. Rögtön, 10 hónap után több mint félmilliárdnyi profitot volt képes termelni a telex, ami a sok vegetáló vagy elbukott gerillaportál- és blog után elképesztő újdonság. Bizony, a 444-nek (magyar jeti zrt.) is több évébe tellett ugyanez: 2013 alapítás után 2019 volt az első, »plusz nullás« évük, hogy aztán 2020-at viszont 207 millió forint adózott eredménnyel zárják. Győzött a civil összefogás és a független sajtó (bár ugye rég megszűnt itthon a szólásszabadság). Apropó, a magyar jeti az maga uj péter lehet?

Persze a 444 eredménytartaléka még így is negatív marad (vagyis a kb. Félmilliárd forintnyi, évek során felhalmozott, maguk előtt görgetett veszteségből marad 300 mrd.), de úgy látszik, itthon hirtelen mégis megéri ellenzéki újságot írni.

A magyar jeti bevételeinek megoszlása már azért érettebb üzleti modellre utal: 2020-ban 601 millió forint volt a rendes árbevétel (előfizetések, hirdetések), az egyéb bevételek (jellemzően támogatások) 331 millió forint – ebből 272 millió az olvasóI adomány.

Érdekes adat: ez 2019-hez képest 178 milliós, 116%-os növekedés. Mélyen a zsebükbe nyúltak tavaly az ellenzéki olvasók!
És mi lehet a telex azonnali, nagy sikerének titka a 444-hez képest?
Eláruljuk.

444: a minimum ajánlott (finoman sugallt, hogy ennyit illik legalább) egyszeri/rendszeres támogatási összeg 900 ft, az átlagos bruttóbér kb. 710 ezer forint /hó. Szakmai kötözködés és érdekesség csupán, hogy az éves beszámoló szerint a 2020-ban érvényes szocho (15,5%-17,5%) ellenére csak 6,9%-ot könyveltek le bérjárulékként. Lehet, hogy az állomány fele kutató, doktorandusz vagy min. Háromgyerekes anyuka..? Pár szocho-kedvezményről tudunk még, de csak nem közalkalmazottak dolgoznak a jetinél...

Ja, igen: ráadásul 2013-ban még bevallottan, büszkén is ingyenmunkára kerestek gyakornokokat a 444.Hu-hoz. Telex: a minimum választható támogatás vagy egyszeri 9 990 ft, vagy rendszeres (havi) 2 990 ft, az átlagos bruttóbér kb. 305 ezer forint /hó. Ez pontosan a 444-es lányok-fiúk átlagbérének a fele.

Szóval a titok nyitja: kérj és megadatik! Merj jóval többet kérni az olvasóktól, mint a 444 (nyomorognak az emberek) – a többszörösét –, és megadják. Mindehhez fizesd alul (vagy zsebbe? Csak nem!) az embereidet. Vagy csak simán jobb és profibb a telex? Ki tudja. Ítélt a szt. Piac, működik a demokrácia.

Ilyen egyszerű a recept, és még csak világméretű összeesküvés meg hálózat se kell hozzá. Nem kaptak külföldről pénzt, és ha mégis: egészen biztos, hogy nem is kértek érte cserébe semmit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2021. június 15. 17:45
"Mélyen a zsebükbe nyúltak tavaly az ellenzéki olvasók!" Ebből is látszik, hogy mekkora a nyomor az Orbán rezsimben...
OberEnnsinnen
2021. június 15. 17:28
Dull Szabolcs a garanciája a nyereséges működésnek. Végigzokogja -rettegi Európai Uniót .- Európa, segíts/GönczÁrpád - és dől a nyereség. Ebből is látható, milyen kicsi ember ez az Orbán, egy Dull is pillanatok alatt elbánik vele. Talán, ha G. Soros Dullnak adná a "Most már aztán Orbánt el kell tüntetni!" projekt végrehajtását, ma a Parlament nem szavazta volna meg a buziellenes törvényt sem. De ezt még a nagy Dull és a pedo-Soros-falka sem volt képes megakadályozni. Akkor mennyit is ér Dull és a Telex?
aaabbbccc
2021. június 15. 14:31
a telex kiadott par napja egy penzugyi jelentest abbol az latszik, hogy evi 300+ minuszt csinalnak es csak azert megy meg a szeker, mert egyszer kaptak 800 milliot de ha nem valtozik a helyzet, akkor a mostani utem mellett 1 ev mulva elfogy a penz vagyis kell egy ujabb, combos adomany elobb-utobb
annamanna
2021. június 15. 13:53
"az átlagos bruttóbér kb. 305 ezer forint /hó. Ez pontosan a 444-es lányok-fiúk átlagbérének a fele. Szóval a titok nyitja: kérj és megadatik! Merj jóval többet kérni az olvasóktól, mint a 444 (nyomorognak az emberek) - a többszörösét -, és megadják. Mindehhez fizesd alul (Vagy zsebbe? Csak nem!) az embereidet. Vagy csak simán jobb és profibb a Telex? Ki tudja. Ítélt a Szt. Piac, működik a demokrácia." Igen, egészen konkrétan évezredek óta erre a receptre működik a világ: a siker titka az árverseny megnyerése, annak pedig a legtutibb módja a dolgozók alulfizetése, egészen az ingyenmunkáig. A legsikeresebb vállalkozó a rabszolgatartó, és a rabszolgaság soha nem is szűnt meg, a termelőmunka nagyon jelentős részét a mai napig kvázi rabszolgák végzik, a leghajmeresztőbb módon agyonhajszolt, kizsigerelt emberek. És ezt mindenki tudja és el is fogadja, nem tehet mást, mert ha drágábbak volnának a cuccok, nem vehetné meg, tehát mindenkinek érdeke, hogy elfogadja a termelőmunka abszolút kizsákmányolását. Ebből nem tud kilábalni a világ, ezt a problémát folyamatosan maga előtt görgeti és állandóan újratermeli. Akik a BLM-mozgalmat és a térdeplést nyomják, azok a nagytőkések a mai napig rabszolgamunkából gazdagok. A megoldás valamilyen szinten biztosan az, hogy lemondunk a cuccok megvételéről (jelentsen ez pl a médiáról való lemondást is, ha a médiamunkásokat kizsákmányolják). De ez ellen pont a munkások tiltakoznának a leginkább, mert ha nincs semmilyen bevételük, akkor felfordulnak, tehát a rabszolgának magának érdeke az, hogy valaki dolgoztassa. A 444-es ingyenmunkára is mindig akad jelentkező, ahogyan nyilván a mandiner is bármikor le tud akasztani ingyen dolgozó gyakornokokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!