A magyar helyzetet elemeztem Ivy League egyetemnek

2021. június 02. 11:48

Végigveszem, hogyan jutott az orbáni rendszer a sokak által illiberálisként jellemzett állapotába.

2021. június 02. 11:48
Donáth Anna
Facebook

„Megtisztelő, hogy egy Ivy League egyetem folyóirata, a The Brown Journal of the World Affairs felkért, hogy elemezzem a mai magyar helyzetet, főként annak fényében, hogy a folyóiratba korábban olyan politikusok írtak cikket mint Jimmy Carter vagy Vaclav Havel. Magyarország és kormányfője Orbán Viktor egyre többször kerül címlapokra. De nem csak hírportálok és újságírók foglalkoznak egyre többet és egyre többször Orbán Viktor rendszerével, hanem politikatudományi szakértők és szaklapok is. Gondoljunk csak Ivan Krasztev és Stephen Holmes, A fény kialszik – A liberális demokrácia válságáról című könyvére, amiben a magyar helyzet elemzése kapja az egyik főszerepet.

Elsőkézből ismerve és átélve a rendszerváltás utáni Magyarország történetét, írásomban történetileg végigveszem, hogyan jutott az orbáni rendszer 2010-től fokozatosan a sokak által illiberálisként jellemzett állapotába. Ugyanakkor sok véleményformálóval és elemzővel ellentétben nem gondolom, hogy vissza kell térnünk a 2010 előtti állapotokhoz. Demokráciánk hajnalán, 1989-ben, egy intézményközpontú jogállamot hoztunk létre, amiben nem volt bátorsága a demokratikus felhatalmazással rendelkező politikusoknak meghozniuk bizonyos kritikus döntéseket hazánk szempontjából – inkább áthárították a felelősséget az intézményrendszerre, amely élt is a felkínált lehetőséggel. Mindeközben az állampolgárok politikai részvétele arra korlátozódott, hogy négyévente elmentek szavazni. Az emberek tehát nem voltak bevonva a politikába, az intézmények döntöttek a fejük felett. Az inga 2010 után viszont egyértelműen a másik, személyközpontú irányba lengett ki, politikusokon kívül ma másnak nincs beleszólása Magyarország sorsának alakulásába, az intézmények kiüresedett díszletek a játékban, amit Orbán Viktor irányít – például az Alkotmánybíróság, az ügyészség és a Médiahatóság kézivezérlésével.

A mi feladatunk a 2020-as évekre a kormány leváltása után egyrészt olyan középutat találni, amiben minden szereplő a neki járó szerepet játszhatja és nem többet, nem kevesebbet. A fékek és egyensúlyok intézményes rendszerének hatékonyan kell működnie, de a közügyekben való döntésért a politikusoknak kell vállalniuk a felelősséget. Másrészt át kell átalakítani a politikai részvétel jelenlegi rendszerét, amiben az állampolgárokat csak négyévenkénti szavazásokkal és álkonzultációkkal vonják be a politikai döntésekbe. A mai közélet ennél sokkal demokratizáltabb az internetnek, azon belül is a közösségi médiának köszönhetően. A választók ezen a felületen kommentelik be a kéréseiket, problémáikat, mi politikusok ezen keresztül kérjük ki a véleményüket, ezen a felületen posztoljuk a javaslatainkat is. A politikai döntéshozás intézményrendszerének ezzel lépést kell tartania, demokratizálódnia kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2021. június 03. 10:08
Ki nevezi "egyetemnek" a gyerekét? Vagy ez egy intézmény? Akkor egy névelőt kérnék elé: "AZ" Ivy League egyetemnek. Örülök, hogy segíthettem.
Coccothraustes
2021. június 03. 04:39
Donáth Anna egy parlamenten kívüli párt tagja. Magyarellenes hazaáruló. Olyan mintha az ELTE felkérné a tolvajokat, elemezzék rendőrség munkáját.
Coccothraustes
2021. június 03. 04:30
Fizetett hazaáruló.
bagira
2021. június 02. 23:49
Ukrán polgárháborúba Klicsko nagy szerepet játszott . Klicskó Németországban él ,több mint valószínű Merkel küldöttje bevetette , ez a bokszló az ukránokat uszította . Ukrajnát felégették vérbe tűzbe boritotta közben Klicskó Németországba visszatért , megtette a nyugat parancsát. De a momentum is Németországhoz kapcsolódik. Merkel bizony magyarokkal szemben ellenségként viselkedik ukrán polgárháborúban is szerepet játszott
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!