A IV. morális birodalom visszavág

2021. június 28. 14:15

Avagy köszi Michael, de én nem ilyen demokráciát szeretnék.

2021. június 28. 14:15
Kötter Tamás
Kötter Tamás
Facebook

„Michael Roth, a morál- és demokráciaexportálóként fellépő Németország külügyi államtitkárának véleménye szerint »az LMBT közösséget érintő új törvény ellentmond az uniós értékeknek«. Álláspontja szerint az Európai Unió elsősorban nem egységes piac vagy valutaunió, hanem értékek közössége. »A közös uniós értékek azok, amelyek az Európai Unió tagállamait összekötik« – tette hozzá.

Azt most tegyük félre, hogy a nyilatkozat a jogszabály vagyis a valóság (ez már rég nem számít korunkban) nem ismeretéből vagy annak negligálásából fakad. A valóság helyett marad a narratívák háborúja: ki, hogyan és milyen »hangerővel« tudja elmesélni és értelmezni az adott eseményt, és ezzel aktuálpolitikai (hatalmi) célokra felhasználni.

A jogszabály szövege helyett, most inkább beszéljünk a demokratikus célokról és alapértékekről, amelyekre liberális, marxista és nem utolsósorban a feminista, LMBT ideológia oly gyakran hivatkozik. És itt – Szilvay Gergely gondolatait idézve – rögtön beleütközünk egy alapvető ellentmondásba: a demokrácia ugyanis nem cél, hanem egy döntéshozási rendszer, módszer, »nem arról szól, hogy mit döntsünk, hanem arról, hogy hogyan«.

Az, hogy a demokrácia nevű hardvert (döntéshozatali eljárás) milyen szoftverrel (ideológia vagy éppen nem ideologikus politikával töltjük fel) már egy más kérdés. Ha egy demokráciában élő emberi közösség tagjai demokratikus úton úgy döntenek, hogy nem kívánják megvalósítani az LMBT mozgalom céljait (ne lepődjünk meg a célokon – írja Szilvay – hiszen minden mozgalomnak vannak céljai), akkor a »nem« ugyanolyan legitim döntés, mint az »igen«. Ettől a döntéstől nem függ, hogy az adott politikai berendezkedése demokratikus-e vagy sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tomtam
2021. június 28. 17:44
A fogalmak manipulációja lefedi az egész posztliberális destrukcionizmus kommunikációját. Érdemes követni a különböző szóösszetételekben szereplő "gyűlölet-" elemet. A legkülönbözőbb kapcsolatban olvasható, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy az adott politikai témát hangulati elemként feldobja. Az érték szó zavaros használata is bizonyítja a meglehetősen alacsony színvonalú politikai beszéd minőségét. Egészen különböző fogalom halmazokra biggyesztik rá logikai összefüggés nélkül. A jogállamiságról már sok szó esett, az értelmezése egyszerűen nem felel meg a fogalomnak. Érdemes felhívni a figyelmet arra az általános jelenségre, hogy az Európai Parlament működése során sem tényszerű argumentációval, sem következetes szabálykövetéssel nem lehet találkozni. Sajnos, az egész rendszer így kelti a működés látszatát. Ebben a közegben kell eredményt elérni. Játszótér játékszabályok nélkül
még fokozza
2021. június 28. 15:24
Vissza kell vonni a törvényt. Mert a magyarok addig térdepelni fognak.
pollip
2021. június 28. 15:06
Gondolom, az is európai uniós érték, hogy a magzatot kilenc hónapos korában is abortálni lehet...... Az is nagy, közös érték, hogy a férfiak szülhessenek...... Az EP ezeket megszavazta az MSZP, a DK és a momentum közreműködésével! Az EU-ról: anyám, én nem ilyen lovat akartam.....
ato boldizsár
2021. június 28. 14:30
Az a baj, hogy ezt magyarázni kell és a még nagyobb baj, hogy így se értik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!