Legyünk csak összeszerelő ország!

2021. május 12. 20:21

Igen, a KGST önálló fejlesztési alternatíva kialakítására törekedett.

2021. május 12. 20:21
Bauer Tamás
Azonnali.hu

„Fölöttébb elterjedt, mégpedig manapság az ellenzéki pártokban és a független médiában is, hogy nem jó a rendszerváltás óta eltelt három évtizednek az a fejlődése, amelynek során Magyarország »összeszerelő országgá«, a legfejlettebb országok nagy cégeinek bedolgozójává, illetve termékeik (elsősorban autóik) összeszerelőjévé változott ahelyett, hogy a magyar ipar önállóan, saját élenjáró termékeivel lépne fel a világban. Akik ezt képviselik, azoknak szemmel láthatóan nem tetszik, hogy a nemzetközi termékláncokban és innovációs láncokban a magyar gazdaságnak egyfajta köztes, követő pozíció jut.

Nem mindig volt ez így. Voltak évtizedek, amikor a magyar ipar nem nyugat-európai multik termékeit szerelte össze, hanem saját fejlesztésű termékekkel tudott piacra lépni, és féltermékeket is saját végtermékgyártóknak szállított. Ebben az időben saját fejlesztésű, illetve licencek alapján előállított termékekkel árasztottuk el a piacokat. Melyeket? Hát a KGST-piacokat, mert másutt e feldolgozóipari termékeket nem tudtuk jövedelmezően értékesíteni.

Igen, a KGST, illetve az egykori szocialista országcsoport regionális autarkiát megcélzó fejlesztéspolitikája a szovjet ötéves tervek iparfejlesztésével kezdődően a legfejlettebb gazdaságok uralmától való megszabadulásra, önálló fejlesztési alternatíva kialakítására törekedett.

Tetszik, nem tetszik, a nemzetközi technológiai fejlesztésnek a huszadik században kialakult néhány centruma – az Egyesült Államok, Nyugat-Európa és Japán, és a tőlük kiinduló innovációs láncokba mások csak követőként tudtak bekapcsolódni. Azoknak sikerült a felzárkózás, akik a követés minél magasabb szintjén tudtak bekapcsolódni, s néhányukból idővel magukból is a centrum része vált, amire Dél-Korea és Tajvan lettek a legjobb példák. A perifériából a felzárkózás során a gyártás és kereskedelem terén – de nem az innovációban – a centrum részévé válni Olaszországnak, Finnországnak, Írországnak, Spanyolországnak sikerült, másnak nemigen.

Az egykori szocialista országok közül Európában Észtország és Lengyelország jutott a legtovább, teljes mértékben elfogadva az innovációs és termelési láncban a multinacionális cégek beszállítójaként, illetve összeszerelőjeként elérhető pozíciót, míg az ezzel szemben látványosan idegenkedő Szlovénia fokozatosan lecsúszik az országok versenyében. Szlovákia Dzurinda miniszterelnöksége idején, az Ivan Mikloš irányította gazdaságpolitikával kezdte meg a felzárkózást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2021. május 13. 12:40
Bauerék politkája egyértelműen az volt h külföldi cégekkel kell elárasztani teljesen az országot. ---- Még a 2014-es választásokkor is azt nyomta h a külföldi tulajdon a jó nekünk. Róna Péter levezetését csak ő nem értette az asztal körül h miért is jobb ha a hazai cégek erősödnek. ----- Most ezzel a dumával jön h alacsony szinten kapcsolódunk a termelési láncokba. Úgy kapcsolódunk ahogy hagynak a sajátjukba. ------ Az ázsia kiugrókat egyébiránt az USA politikai okoból is tolta (licenszek ingyen átadása pl. ami ma már elképzelhetetlen) hisz a kínai és orosz befolyástól távol akarta őket tartani. Persze nem lebecsülendő a szorgalmuk hisz aztán az USA hátszele után már saját nagy világcégeik lettek! A műszaki/természettudományi oktatást nagyon felpörgették (mondhatnám a többi rovására kissé), ezen a területen a diplomásaik száma hihetetlenül megnőtt pl.. Ez az amit mi is meg kéne h tegyünk. Itt téves a kamarai eklképzelésünk h kevesebb diplomás legyen. Egyébiránt mást meg nem tehetünk. Determinált a helyzetünk amiben Baueréknek óriási a szerepe h így alakult. ------
nyugalom
2021. május 13. 10:33
Jobb lenne nekik, ha kiarusithatnak az orszagot! Gazember, ven hulye , mindig uaz a lemez!
Zsusztina
2021. május 13. 07:26
Ja, emlékszünk a levehető ajtós turmixgépre. Amit az NDK-ban gyártottak. Mert a nyugatnémetek néhány keletnémet menekültért odaadták a technológiát a keletnémeteknek. Emberekért árut, ez volt az NDK erkölcsi szintje.
mokány
2021. május 13. 04:51
A kapitalizmus Magyarországra 1988 - ban tért vissza. 1990 -re , ezek már mindent elprivatizáltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!