Ombudsmanhoz fordultam a fél éve tartó gyülekezési tilalom miatt

2021. május 16. 12:22

Az általános tilalom hosszú ideje alkotmányellenesen korlátoz minket állampolgári jogaink gyakorlásában.

2021. május 16. 12:22
Szél Bernadett
MTI-OS

„Megszakításokkal közel egy éve van teljes tilalom alatt a gyülekezés Magyarországon, és még annak járványbiztos formáit is szigorúan tiltja a kormány veszélyhelyzeti rendelete. Mivel az általános tilalom hosszú ideje alkotmányellenesen korlátoz minket állampolgári jogaink gyakorlásában, az ombudsmanhoz fordultam, hogy foglaljon állást és indítson átfogó vizsgálatot a közügyekben való demokratikus állampolgári részvétel teljes ellehetetlenítése miatt.

Az Alaptörvény szerint alapvető jog más alapvető jog védelmében csak a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan korlátozható. A megszakításokkal már egy éve tartó, legutóbb november 11-én hatályba lépett általános gyülekezési tilalom minden, még a tiltakozás járványbiztos formáit is szigorúan tiltja, súlyos büntetésekkel sújtva azokat, akik élni kívánnak alapvető állampolgári jogaikkal. Tavasszal a rendőrség

a dudálós tiltakozáson 106 ember ellen indított szabálysértési eljárást

és 13,6 millió forint pénzbírságot szabott ki első fokon, amit aztán a bíróság eltörölt, a szervezők esetében pedig 100 ezer forintra csökkentett.

A szabad véleménynyilvánítás és gyülekezés a közügyekben való demokratikus részvétel és a kormányzati döntések befolyásolásának alapvető feltétele. Miközben a kormány egymás után hoz széles körű társadalmi és politikai vitát igénylő törvényeket és alakítja át alapjaiban az egészségügyet és a felsőoktatást, az állampolgároknak – még járványbiztos módon – sincs lehetőségük kifejezni véleményüket. Ombudsmanhoz fordultam, hogy foglaljon állást a kérdésben és indítson átfogó vizsgálatot a gyülekezés teljes tilalma miatt.”

(MTI-OS)

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pitypangocska
2021. május 16. 22:05
Bernike, nem hallott a COVID-járványról???
Teréz A Piréz
2021. május 16. 20:55
Szegény ombudsman...
balbako_
2021. május 16. 20:20
Fing (végbélszél) Bernadett a leprások sokadalma betegséget okoz
Mirákulóziai Mikmuk
2021. május 16. 19:43
Kivételesen egyetértek. Az oltás miatt szeretnék tüntetni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!