A baloldali ellenzék nem tanult és nem felejtett

2021. május 07. 07:52

Karácsony javaslata mutatja, a baloldali ellenzék nem tanult és nem felejtett: hitelfelvételt követelnek, hogy aztán szociális kiadásokra égessék el a pénzt.

2021. május 07. 07:52
null
Szilvay Gergely
Mandiner

Ön is emlékszik még azokra az időkre, mikor rettegve emlegettük a szót: Világbank? Vagy IMF? Vagy Valutaalap? Emlékszik Bokros Lajos csomagjára? És a 2008-as válságra, meg az újabb Világbank-hitelre?

Az első hitelcsomagot Kádár János vette fel még a hetvenes-nyolcvanas években, hogy finanszírozni tudja a kommunista alkut: a nép befogja a száját, cserébe relatív jólétet kap – és főleg kiszámíthatóságot. Életre szóló munkahely (már ha nem reakciós), Trabant három év után, de az biztosan. Mindenkinek kevés jut, de az jut, állambácsi gondoskodik mindenkiről, aki felvonul május elsején, de legalábbis nem renitenskedik. 

Ironikus, hogy

a szocializmus a neoliberálisnak nevezett kapitalista világrendszer hitelén robogott a kommunizmus megvalósítása felé

– míg aztán össze nem omlott.

Mert ugye: a kapitalizmus a szakadék szélén volt. A kommunizmus meg mindig egy lépéssel előtte. 

Aztán a rendszerváltás után is folytatódott a gyakorlat: az ország, vagy legalábbis a politikusok, annyira megszokták, hogy a politikához tartozik a hitelnyomás, hiteltárgyalás, hogy úgy gondolhatták: komoly politikus legalább egy hitelt felvesz az ország kontójára, és tárgyal a Világbankkal, így a 2008-as válságot is IMF- és Világbank-hitelből igyekeztek megoldani. Ezt aztán 2010 után visszafizette az Orbán-kormány.

Végre megszabadultunk ettől, az előző tíz évben elkezdte ledolgozni a kormány a GDP-arányos államadósságot, erre jött a járvány, és az államadósság visszakúszott 80 százalék fölé. Kemény munka lesz újra nekifeszülni, de aki ledolgozta egyszer, le tudja dolgozni még egyszer is. 

Közben ezúttal nem Moszkvából és Washingtonból, hanem Brüsszelből hallatszanak a szirénhangok: megszületett az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköze (RRF). Az RRF a járvány utáni helyreállítás pénzügyi alapja, hazánk kap 2511 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást, és felvehetne 3384 milliárd forintnyi visszatérítendő támogatást – azaz hitelt.
A kormány azonban 20 másik tagállammal együtt nemet mondott a hitelrészre, és csak a vissza nem térítendő támogatást kéri.

Semmi szükség világbankos deja vu-érzésre, gondolhatják a döntéshozók.

Erre jön Karácsony Gergely, akinek, úgy látszik, nosztalgiája van a kilencvenes évek és a 2008 utáni évek iránt,

és sürgeti, hogy csak azért is vegyen fel hitelt a kormány.

A kormány szerint viszont az unis hitel azonban egyáltalán nem olyan kedvező, legalább 2050-ig nyögnénk a visszafizetését, hét százalékkal növelné az államadósságot, ráadásul szerintük nem is lehet olyasmikre költeni, amire Karácsony költené. Mert ő egyszerűen felélné, szociális költekezést rendezne belőle, azaz szórná a pénzt a választóinak. 

Az a pénz, amit Karácsony osztogatni akar, nem létezik. Délibáb. Virtuális fizetőeszköz. Vissza kell fizetni. Ha az újraindításra akarná költeni Karácsony, egy fokkal jobban megérteném. De nem, ő segélynövelésre, bérnövelésre, rezsicsökkentésre, lakástámogatásra költené, azaz abba a hitbe ringatná az embereket, hogy ez a pénz van, és jár. Aztán amikor vissza kellene fizetni és jönnének a megszorítások, akkor széttárná a karját, hogy a csúnya neoliberális kapitalista világrendszer vagy az Orbán ki akar minket zsigerelni. Hogy mi lesz később? Az mindegy, csak váltsuk le a kormányt, aki nem adja oda az emberek pénzét! Ami igazából nem az övéké. 

Karácsony kádárista reflexekből táplálkozó javaslata ffelelőtlen és életveszélyes. Az derül ki ugyanis belőle, hogy az ellenzék, ha kormányra kerülne, azonnal adósságba verné az országot, hogy demonstrálja szociális érzékenységét. Akkor pedig jönne az új, több évtizedes eladósodás és a külpolitikai mozgástér csökkenése. És kapnánk a nyakunkba egy kellemes, baloldali típusú, szakértői válságkezelést. Úgy látszik,

a másik fontos dolog a baloldali politikusnak, amitől politikusnak érzi magát, ha válságot kezelhet a saját hitelfelvétele után.

Na, ez történik, ha újbalos marxisták szövegelnek hitelről. A történelem majdnem megismétli önmagát. Kösz, de inkább nem kérünk belőle. 
 

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2021. május 07. 14:49
Százezer lájkot ide! Bizony tíz év nagy idő, a mai fiatal választók még Isten tenyerén ülő ifjoncok voltak, amikor minden év január elején attól rettegtünk, hogy most milyen ár- és adóemeléseket fognak bejelenteni és hogy fogjuk a családi kasszából vagy a nyugdíjból kisanyargatni, miről kell lemondanunk a következő évben. Persze sokan nem mondtak le semmiről, hanem a reklámok hatására fogyasztási és devizahitelekből fedezték a megszokott életszínvonalukat. Aztán először mit mondtak a drágaságos balos gazdasági 'szakértők", amikor már Orbánék elkezdték kimenteni az embereket az összeomló devizahitelek alól? Na, emlékszik még valaki? Ifjoncok persze nem emlékeznek, mert akkor még a túlsó padsorban ülő lányokkal/fiúkkal voltak elfoglalva. Hát ilyeneket, hogy 'hagyni kell a piaci folyamatokat', mert majd 'ebből tanulja meg a társadalom, hogy működik a kapitalizmus', meg 'egyéni felelősség', meg 'öngondoskodás', meg 'nincs ingyen ebéd'. Remélem összeszorul a gyomrotok, amikor az egykori bolsik és az új világmegváltók hitelfelvételről szónokolnak. A fiatalok pedig majd egyszer ugyanúgy megtapasztalják, mint mi, milyen az, amikor a liberális szemforgatók, patópálok és kozmopoliták kormányoznak. Csak ne jövőre ...
almantal
2021. május 07. 14:23
Szilvay régen mindig kalapban jártál, ajánlom újra a viselését. Húzd rá a szemedre mert a becsületed eladtad. Régen példa voltál a közösségedben, ma már egy nagyon kínos eleme a propagandának.
Megtalálta
2021. május 07. 14:09
Hát a honi baloldal kétségkívül jó hitelfelvételben. Hitelfinanszírozásban más kevésbé. Ezért futottak mindig adóemelésbe. Nem az eszükért szeretik, az már biztos.
catalina9
2021. május 07. 11:29
Brávó Szilvay!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!