Gyurcsány miniszterelnökként még a keleti vizeken kívánt kormányozni

2021. május 07. 12:24

Az a célom, hogy Kína Magyarországon legyen, amikor Európába akar jönni – mondta Gyurcsány 2005-ben.

2021. május 07. 12:24
Bolgár Márton
Nézőpontok blog

„2021 májusának első vasárnapján nem csak az édesanyákat köszöntöttük, hanem a nemzetközi Star Wars-nap alkalmából kijelenthető, hogy a baljós árnyak is megjelentek ekkor. Vasárnap a Demokratikus Koalíció bejelentette, hogy Dobrev Klárát jelöli a párt miniszterelnök-jelöltjének az ellenzéki előválasztáson. Az európai parlamenti képviselő belpolitikai babérokra tör, s gyorsan le is szögezte , hogy »Mi, magyarok európaiak vagyunk minden ízünkben, és Orbán Viktor ebből a sok ezer éves történelmi, kulturális, nyelvi hagyományból akar kirángatni minket, és valahol Oroszországhoz vagy Kínához kötni«. Ez abból a szempontból érdekes, hogy férje, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként Magyarország kormányrúdját még a keleti vizek irányába kívánta fordítani, indent megtett azért, hogy Magyarország jó kapcsolatokat ápoljon a keleti nagyhatalmakkal, így Kínával és Oroszországgal is. Az elmúlt években politikájuk viszont 180 fokkal fordult mindezzel szembe és igyekeznek önmagukat a »legeurópaibb politika« letéteményeseként feltüntetni.

2005 szeptemberében, egy évvel a megszavazása után már munkalátogatáson járt – ahova Dobrev Klára is elkísérte – Kínában, ebből az időszakból származik  az a mondata, hogy »Az a célom, hogy Kína Magyarországon legyen, amikor Európába akar jönni.«  2007 szeptemberében ismételten az országba látogatott és a mai álláspontjával szemben arról beszélt, hogy nagyon támogatná a két ország közötti felsőoktatási együttműködést.  Ezen látogatás alatt történt az is, hogy az Innomed nevű magyar cég, Dobrev Klára jelenlétében 150 ezer dollár értékű adományt nyújtott a Fundan Egyetemnek orvosi monitorok és berendezések formájában. A »Gömböc-látogatást« , a néhai Daróczi Dávid, akkori kormányszóvivő úgy értékelte , hogy »egy olyan megállapodás körvonalazódik, hogy a kínai diákok magyarországi tanulási lehetőségéért cserébe kínai tőkéből Magyarországon építenének kollégiumot«. 2008-ban ismételten a Kínai Népköztársaságba látogatott az olimpia alkalmából, előtte a China Dailynek adott interjút. A nyilatkozatában kifejtette, hogy üdvözli Kína szerepvállalását a globális politikában, az emberi jogi kérdéseket viszont nem érintette. 2009-ben már, mint bukott kormányfő jelent meg a China Hi-Tech Fair (CHTF) című kiállításon, amelyet Shenzhenben tartottak. Ebben az időszakban alapította meg az Altus leánycégeként a BudaShen Kereskedőház Kft.-t, amely a cégcsoport kínai terjeszkedését segítette volna elő.

Gyurcsány Ferenc az orosz kapcsolatokat sem hagyta ebben az időszakban parlagon heverni. Ő és a felesége is igyekezett a partneri viszonyokon messze túlmutató személyes kapcsolatokat kiépíteni Vlagyimir Putyinnal. Emlékezetes példa a 2006-os orosz elnöki látogatás, amely során elég látványos módon látták vendégül az Apró-villában az orosz elnököt. A Gyurcsány-házaspár mindent megtett, hogy a vendég jól érezze magát az otthonukban, akit a család kutyája Totó is köszöntött, Dobrev Klára pedig oroszul társalgott Vlagyimir Putyinnal. A blogjában a baloldal mostani vezére büszkén mesélte hogy »Mikor lekísértem és elbúcsúztam tőle, a kézfogást követően gyorsan megölelt«. Gyurcsány Ferenc 2007 márciusában az orosz elnöki rezidencián a maga színpadias stílusában arról beszélt, hogy Oroszország »nagyon fejlett demokrácia«.  A Gyurcsány-család erős kötődését az orosz vezetéshez jól mutatta, hogy a tavaszi bukás után 2009 novemberében magánlátogatást tettek  Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnöknél.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tacsi90
2021. május 07. 17:39
"Gyurcsány miniszterelnökként még a keleti vizeken kívánt kormányozni" orbán ellenzékben meg nyugati vízeken kívánt kormányozni...
makapaka2
2021. május 07. 17:01
A baloldalt mindig is külföldről irányították. Régen Moszkvából, most Brüsszelből.
mo ching
2021. május 07. 15:32
Arról nem is beszélve, hogy a komplett maszop vezérkar is járt titokban egy szocialista pártkonferencián Kínában a központi párt meghívására, ha jól emlékszem. Talán itt is volt cikk róla akkoriban.
Lenyeg Telen
2021. május 07. 14:58
"Gyurcsány miniszterelnökként még a keleti vizeken kívánt kormányozni" Ez szép és jó... de azóta feriéknek volt már pár vásárlása az Új Múlt Kft.-től...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!