Gulyás Gergely a forgóajtónál

2021. május 08. 13:57

A keleti vakcinaszállítmányok a júdáspénzt jelentik, amiért Orbán kész a nyugatiak elárulására.

2021. május 08. 13:57
Bauer Tamás
Élet és Irodalom

„Abból kell kiindulnunk, hogy az a megoldás, amelyet az Orbán-kormány választott, az Európai Unió számára egyszerűen nem létezett. A nem egészen tízmilliós Magyarország beszerezhetett néhány millió adag vakcinát Kínától és Oroszországtól, ennyit lehetővé tett a két nagy ország szállítókapacitása (amelynek korlátozott voltát mutatja, hogy saját lakosságuk átoltottsága elmarad az Európai Unióétól), és ez itt elég volt az oltási kampány számottevő gyorsításához. Emellett a szándék is megvolt mindkét országban arra, hogy az Orbán-kormánynak, amely számos más politikai lépéssel juttatta kifejezésre, hogy Oroszországhoz és Kínához fűződő gazdasági és politikai kapcsolatait szorosabbra fűzve kívánja lazítani függőségét a nyugati demokráciák világától, ezt vakcinaszállítással honorálják.

Úgy is mondhatjuk, hogy ezek a vakcinaszállítmányok a júdáspénzt jelentik, amiért az Orbán-kormány kész a nyugati közösség elárulására (például blokkolja az Oroszországgal, illetve Kínával szembeni tiltakozó nyilatkozatokat, olykor intézkedéseket). Az Egyesült Királyság kiválását követően még mindig 450 milliós Európai Unió a huszonhét tagállam egészét tekintve érdemben nem gyorsíthatta volna az oltási kampányt néhány millió adag orosz és kínai vakcina behozatalával, és a tagállamok széles körét illetően hasonló júdáspénzre sem számíthatott volna.

Az unió többi országa ma is komolyan veszi a modern orvoslásnak azt az aranyszabályát, hogy gyógyszereket és vakcinákat csak a nemzetközileg elfogadott szigorú vizsgálatok alapján lehet tömegesen alkalmazni. Az EU a maga központi hatóságára, az Európai Gyógyszerügynökségre bízta a gyártók által elvégzett vizsgálatok ellenőrzését, és Magyarországon kívül ezt a normát mindenütt érvényesítik. Nem az a kérdés, hogy – mint Gulyás mondja – »a saját virológusaink, a saját orvosaink semmivel nem rosszabbak, sőt még talán jobbak is, mint Európa más országának vagy az Európai Uniónak az orvosai, illetve szervezetei«, hanem hogy megengedik-e ezeknek a szakembereknek a vakcinákkal kapcsolatban szakmájuk elemi szabályainak érvényesítését. (Mint tudjuk, nem engedik meg nekik.) Az ország számára így az a kérdés, hogy betartjuk-e a vakcinák tömeges alkalmazásánál a civilizált világban érvényesített normát: annak előfeltétele a vakcina kipróbálása mindhárom fázisának elvégzése és ennek megfelelő dokumentálása.

Ez hiányzik ma Magyarországon (nem áll rendelkezésre ilyen dokumentáció sem a Szputnyik, sem a Sinopharm vakcina esetében), de hiányzik a Szputnyik estében a szlovákok számára is, akik megállapodtak, sőt már be is szereztek orosz vakcinát, de nem használják fel. Ennek hiányában nem érkeznek orosz vakcinaszállítmányok Németországba sem, noha a németek is szerették volna így felgyorsítani az oltási folyamatot. A tömeges alkalmazás előírt feltételét azonban ebben az esetben sem helyezhetik hatályon kívül – erről is szól számukra a jogállam.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2021. május 10. 11:17
Ez megint egy öntökönrúgás!!! Nem baj, kell ez minden napra, hagy morzsolódjon a tábor lefelé.
NTLLK
2021. május 10. 10:59
Kíváncsi vagyok, mikor pereli be végre valaki ezt a ...?
Atilla
2021. május 10. 06:18
Az Orbán kormány inkább magyar életeket mentett és ment ahelyet,hogy hagyná meghalni őket mint az EU teszi ! Micsoda szemtelenség,megáll az ellenzéki ész. Mik vannak...
Volo
2021. május 09. 20:59
Akkor jól értem, hogy a Kínában gyártott áruk vásárlása, a nyugat elárulása? Ezt komolyan gondoljs ez az idióta? De hát a nyugat is vásárol kínai terméket minden nap!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!