Felelünk-e őseink tetteiért?

2021. május 27. 17:38

Örökké nem tart semmi, egyszer mindenért fizetni kell.

2021. május 27. 17:38
Kondor Katalin
Kondor Katalin
Magyar Hírlap

„Mert ahogy a bölcsek, meg a slágerszerzők mondják, örökké nem tart semmi, egyszer mindenért fizetni kell. Egyelőre úgy tűnik, nem mindenkinek. Jogi értelemben nem. Erkölcsi értelemben szerintem persze nagyon is. /Mi az hogy!/ Minimális felelősségvállalásnak azt nevezném, amikor elődeink erkölcsi, emberiességi szabályokat megszegő, sajnos nem túl ritkán mások életét szándékosan tönkre tévő, avagy kioltó ténykedéseit – félretéve a rokoni kapcsolatokkal járó szolidaritást – nem vállrándítással intézzük el, hanem megítéljük.

Dobrev Klára, hiszen róla is szó van, már többször kijelentette, nem tud mit kezdeni elődei tetteivel, nem felelős nagyapja cselekedeteiért, s nem érdekli, hogy ő és családja, mint rokon, a létező kommunista-szocialista érában hatalmas anyagi előnyökkel rendelkezett – egyéni érdem nélkül – a kisemmizett, internált, börtönbe csukott és éhbérért tengődő emberekkel szemben.

Akkor most jöjjön egy apróság /Apróság/ az örökös előnyszerzők életéből. Megírtam már sok évvel ezelőtt ezt a kis történetet, de nem árt újból elmesélni, milyen is egy-egy »előnyszerzés«. Nos olyan, hogy már időben megágyaznak neki jogilag. A hatvanas évek második felében, érettségi után a Marx Károlyról elnevezett Közgazdaságtudományi Egyetemre jelentkeztem. Debrecenből érkeztem a fővárosba a felvételire, naiv, vidéki lányként. Az első komolyabb élettapasztalatomat ezen a felvételin mindjárt módomban is volt megszerezni. Én a nemzetközi szakot jelöltem meg a választási lehetőségek közül.

Még mielőtt kiosztották volna a feladatokat, bejött egy tanár, és arra szólította fel a diákokat, hogy akinek a szülei Szocialista Hazáért Érdeméremmel, valamint egy másik – sajnos ennek az elnevezését elfelejtettem – kitüntetéssel rendelkeznek, legyenek szívesek a katedrához kifáradni a kitüntetések igazolásával, s akkor elmehetnek, mert ők felvételi nélkül kerülnek be az egyetemre. Meg is indultak a padsorokból a leendő hallgatók, ha jól emlékszem mintegy tizenkilencet számoltam össze. A mellettem ülő és ezek szerint jól értesült fiú odasúgta nekem, hogy az egyik lány nem más, mint Apró Antal gyermeke, Piroska.

Az út tehát előre kikövezett volt számára, meg a többi kádergyerek számára, az meg hamar kiderült, hogy az »előkelő« szakok, például a diplomataképző nem a magunkfajtáknak volt fenntartva. A szülők kitüntetését igazolók szinte mindegyike diplomáciai pályára volt szánva, a nemzetközi szakon folytatták tanulmányaikat.

Nem tudom, életükben akár valaha is eszükbe jutott-e, hogy a sors forgandó, s elveheti tőlük a bőség kosarát. Mert ahogy a bölcsek, meg a slágerszerzők mondják, örökké nem tart semmi, egyszer mindenért fizetni kell. Egyelőre úgy tűnik, nem mindenkinek. S ez bizony baj. Nem kicsit, nagyon!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2021. május 28. 11:50
Nem felel, de tetszik, nem tetszik, a nemzeteknek, népeknek is van karmája. És ha egy vagy több generáció valamit elbaszik, miközben magát a többi nép, nemzet fölé helyezi, netán elkezdi fosztogatni, pusztítani, háborúval sújtani őket, akkor könnyen lehet, hogy annak a népnek az életében megjelenik egy olyan korszak, melynek emberei már nem fogják magukat e nép fiainak/lányainak tekinteni, és egyfajta súlyos identitászavar és degenerácio folytán elindulnak az önmegsemmisülés keserves és rögös útján.
Knerten
2021. május 28. 07:52
Amúgy a bolsik szerint a tőkejavak átörökítése a kapitalizmus egyik legsúlyosabb főbűne. Kivéve persze ha a bolsik gyerekeiről van szó, mert ők egy kicsit egyenlőbbek.
szürkeSzarvas
2021. május 28. 06:57
Egyet lehet erteni az irás tartalmával.
Pelso j.
2021. május 27. 20:58
A címben szereplő kérdés kicsit furán hangzik a szerző előéletének ismeretében. Mindegy, akkor is vastag bőr, meg most is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!