Európa napját és a Győzelem napját ünnepeljük ma

2021. május 09. 10:31

Sokan dolgoznak azért, hogy Európa továbbra is az integráció kezdetén elképzelt „remény földje” legyen.

2021. május 09. 10:31
Tóth Bertalan
Facebook

„Európa napját és a Győzelem napját ünnepeljük ma: a második világháború európai befejezésének és az európai integráció megalapozásának évfordulója van. A kettős ünnep előtt tisztelegve tartott a Szociális Demokráciáért Intézet online konferenciát, megemlékezve a második világháború antifasiszta hőseiről, és megvitatva a kihívásokat, melyekkel európai közösségünk ma szembesül.

Az EU védőernyője olyan békét, szabadságot és fejlődést biztosít hazánk számára, amilyet egyetlen más közösségtől sem remélhetünk. Magyarország pályája a Fidesz vezetésével az elmúlt 11 évben viszont oda torkollott, hogy hazánk mára szinte semmiben nem felel meg azoknak a demokratikus követelményeknek, melyek alapján 2004-ben az EU tagja lett. A Fidesz-rezsim mostanra szinte teljesen lebontotta a magyar jogállamiságot, megszüntette a jog- és vagyonbiztonságot, lebontotta a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét és megrendítő csapást mért a sajtószabadságra. A hétköznapokban ez azt jelenti: nincs kiszámíthatóság és nincs biztonság. A Fidesz zsákutcába tereli az országot és az egész kontinens biztonságát veszélyezteti: az EU-t összetartó értékközösség szétverése beláthatatlan következményekkel járhat.

Az EU fejlődik, korrigál: a most az asztalon lévő javaslatok az európai stratégiai autonómiáról jelentősen javíthatják nemzetközi pozícióját, az uniós helyreállítási alap felhasználása pedig a szociális szemlélet és a szolidaritás szempontjainak megjelenését jelzi. A tanulni, utazni vágyó fiatalok Unió iránti elkötelezettsége jól látható. Sokan dolgoznak azért, hogy Európa továbbra is az integráció kezdetén elképzelt »remény földje« legyen.

Az SZDI konferenciáján Andor László volt uniós biztos, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) főtitkára az európai szociális jogalkotási folyamatot ismertette. Hegyi Gyula, az MSZP alelnöke Európa felszabadulásáról és a remény megszületéséről beszélt, Ujhelyi István dr. EP-képviselőnk az Orbán-rendszer európai ellenzékiségéről. Gurmai Zita, az MSZP alelnöke, országgyűlési képviselőnk, szólt az európai integráció jövőjéről. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke korszakváltást sürgetett európai uniós kapcsolatainkban. Bokányi Adrienn, Szombathely gazdasági fejlődéséért felelős tanácsnoka a közvetlen uniós források felhasználását ismertette az önkormányzatoknál, Barabás Miklós, az Európa Ház igazgatója az európai polgárok és civil szervezetek részvételéről beszélt a kontinens jövőjét alakító, EU kezdeményezte Konferencia Európa jövőjéről című eszmecsere-sorozatban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2021. május 10. 14:40
Tóth Bertalan meg a lovát ugratná. de nincs lova, csak mások maradékát csipegeti, jó étvágyat neki!
Tibesz26
2021. május 10. 12:21
te meg kusoljál teszemét rohadék kommunsita szemétláda dögöly meg a bandáddal együtt a pokolban mert amit nagyapáid tettek az udoritó méghozzá az ahogy gulágokba (haláltáborokba) vitéttek a magyar német fülöpszigeteki cseh lengyel embereket oylan ideológiát képiseltek amely a legsátánibb legszörnyübb dögölyetek meg az ideoloógiátokkal és a bandátokkal együtta pokolban
libbantkommunista
2021. május 10. 05:17
A vesztes oldalon harcoltunk, ezért semmi okunk az ünneplésre.
Korrupt Kornél
2021. május 09. 22:56
Tudod berci, nyakig benne voltunk a szarban... aztán sikerült kimásznunk belőle és belestünk egy még hatalmasabb fosba! Nem érzed a bűzt berci? Ha nem, akkor covidos vagy!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!