Az egészségügy a történelmi terhelés mellett sem ingott meg

2021. május 12. 11:14

A baloldal több okból is tudatosan építette le kormányzása idején az állami egészségügyet. Interjú.

2021. május 12. 11:14
Kásler Miklós
Origo

Sikerült-e orvosolni a korábban meglévő szakemberhiányt?

A baloldal több okból is tudatosan építette le kormányzása idején az állami egészségügyet, ezzel több ezer orvost és ápolót kényszerítve az ország vagy a pálya elhagyására. Ennek következményeit máig érezni. A megváltozott viszonyok és az elmúlt évek béremeléseinek köszönhetően azonban újra vonzó az egészségügyi pálya, és sokan hazajöttek, így jutott túl sikerrel az egészségügy minden rétege a rendkívüli megterhelést jelentő időszakon is. Az ellátórendszer egy másodpercig nem ingott meg, és minden fertőzött beteget sikerült ellátni. Mindez azt mutatja, hogy a szociálliberális kormányok politikája következtében kialakult szakemberhiányt sikerült olyan módon pótolni, hogy a magyar egészségügy helytállása biztosított legyen. 

Az ápolók utánpótlása tekintetében érdemes megemlíteni a pályaválasztást támogató ösztönzőket is. Ennek jegyében például egy 4,4 milliárd forint keretösszegű programban, várhatóan 3200 tanuló részesülhet ösztöndíjban. Emellett kiemelkedik a Mihalicza-ösztöndíj, amely keretében az érintett hallgatók akár 640 ezer forintot kaphatnak félévenként.

(...)

Elképzelhetőnek tartja, hogy 2022 után is folytatódik az egészségügyi bérek emelése?

Meggyőződésem, hogy a kollégáim akkor tudják megfelelően elvégezni a munkájukat, ha az életüket nem az anyagi szűkösség kihívásai nyomasztják. Csak így képesek szakmailag megfelelő munkát végezni, így tudja magát megfelelően kipihenni, tovább képezni, hogy a kor legmodernebb eljárása szerint gyógyítson. A nemzeti kormányok szakmapolitikáját is ez a szempont határozza meg. Ezt az elmúlt években bebizonyítottuk: 2010 óta folyamatosan megújulnak a kórházak, a rendelők, emelkednek az orvosi és ápolói bérek. Magyarország a járvány elleni egészségügyi védekezésben is példaértékűen teljesít, a magyar oltási program pedig Európa egyik legjobbja.

Megtörtént a magán- és a közegészségügy rendezett szétválasztása?

Ez egy hosszú folyamat, amiben még nem alakultak ki a rendezett viszonyok. Konzekvens ember vagyok, így a korábbi véleményemen nem változtatok. Szükség van köz- és a magánegészségügyre is. Az állami ellátórendszert nem tudja kiváltani a magyar magánegészségügy. A bonyolult komplex kezeléseket és beavatkozásokat továbbra is az állami ellátórendszer fogja végezni. Annak a megítélése, hogy mire vállalkozik egy magánorvos, felelősségteljes döntést igényel. A magyar emberek érdeke, hogy tiszta viszonyok legyenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zebu
2021. május 13. 15:07
Tulajdonképpen Kasler mérhetetlen dilletantizmusa és nagyképűsége ellenére is nagyon jól szerepeltek az egészségügyi dolgozók. Sajnos, rengetegen haltak meg. Sok ember megmenekülhetett volna. Részben, mindkét hullámban az érthetetlenül későn elrendelt szigorítások miatt haltak meg olyan sokan. Másrészt az alulfinanszírozott egészségügy is sokat nyomott a latba.
tuapse
2021. május 13. 09:46
És a nagy felkészülésben sikerült WC és zuhanyzó nélküli COVID osztályokat létrehozni, mindezt fél év alatt... Ügyes
masikhozzaszolo
2021. május 13. 08:49
Voltam kórházban, éppen jogsi ügyben. A kórház nyüzsgött az oltópontoktól. Mondom az orvosnak: most minden hadrafogható egészségügyis olt? Azt mondja: Igen, naná! Nem mindegy, hogy 24 órában egy kis maszkban oltást ad az ember, vagy teljes szkafenderben áll a lélegeztetőgépre kötött beteg mellett órákat. Úgyhogy oltunk ezerrel inkább, éjjel nappal.
balbako_
2021. május 13. 08:22
Igen ez egy sikertörténet. Végre pozitív elmozdulás történt egy fél évszázados pangás után az egészségügyben is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!