A belpesti értelmiség hét főbűne – Saját magunk hatása alá kerülés

2021. május 11. 19:00

Már a leendő tárcákat is osztani kezdik maguk között, amikor kijózanító pofonként megérkezik az újabb kétharmad.

2021. május 11. 19:00
null
Kurtz ezredes
Kontra

„A korábbiakban kitárgyalt mindenhez is értés egyenes következményeként a belpesti értelmiség időről időre saját óriási tudásának foglyává változik, és a világról alkotott hihetetlenül fantáziadús képét a valóságnak kezdi érzékelni. Nincs annál szórakoztatóbb, mint amikor időről időre megjelenik a valóság, és kidurrantja ezt a fantáziadús képet. Ilyenkor a belpesti értelmiség döbbenten néz maga elé, és nem érti, hogy aztán az egészből semmit sem tanulva jövő héten ugyanott újrakezdje az egészet.

Ilyesmi persze rendszerint valami komolyabb választás vagy népszavazás alkalmával történik, melyek előtt jó néhány hónappal már elkészül az alternatív valóságból összetákolt belpesti piramis. A középkori babonákat, mindenféle vallási marhaságokat megvető  belpesti értelmiség ilyenkor ujjong, és halál komolyan elhiszi, hogy Márki-Zay Péter képében tényleg a messiást küldte Hódmezővásárhely népe, hogy végre bukhasson 0rbán.

Már a leendő tárcákat is osztani kezdik maguk között, amikor kijózanító pofonként megérkezik az újabb kétharmad, amit kezdetben letargikusan fogadnak, majd duzzogva az utcára vonulnak tüntetni az eredmény ellen. 

Önmaguk alá azonban nem csak ilyenkor és messze nem csak aktuálpolitikai kérdések során kerülnek. Legyen az saját maguknak tartott tornaóra anyuci kisszobájában, közéleti műsor valamelyik önmaguknak fenntartott csatornán, vagy szerenád a saját erkélyük alatt, a belpesti értelmiség legjava magabiztosan szállítja ugyanazt a minőséget.

A legjellemzőbb talán a mindig napszemüvegben főszerkesztő médiafenegyerek, akinek egy gyászhír hallatán legelőször is saját maga jut eszébe, hiszen egyszer megtisztelte az elhunytat azzal, hogy közös fényképet készíthetett vele, amit erre a jeles alkalomra természetesen meg is oszt velünk, egyszeri földi halandókkal. Az a muciológus se volt semmi, aki önmagát méltatva hosszas elemzésében rájött, hogy a csehek miért sikeresebbek individualizmusuk révén a magyaroknál.”

Nyitókép: Tamás Gáspár Miklós filozófus beszél az Egymillióan a magyar sajtószabadságért, ismertebb nevén a Milla demonstrációján a budapesti Kálvin téren 2013. március 17-én. A civil egyesület a március 15-én a rendkívüli időjárás miatt elmaradt rendezvény helyett hívta össze a tüntetést a „tisztességes kormányzásért” .MTI Fotó: Beliczay László

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2021. május 13. 18:17
Sajnos a cikk szerzője (sem) meri egyértelműen leírni, hogy kikről is beszél. A pesti, ki tudja miből, de mindig jól élő, orrát minden szarba beleverő, fontoskodó, magát (és véleményét) mindenek felettinek tartó állítólagos (maguk szerint) zsidó értelmiségről van itt szó. A liberalizmus magyarországi agitátorairól, terjesztőiről. Akik ellen a kormánynak kellene felvenni a harcot értelmes, érthető, elfogadható, támogatható érvekkel. Ehelyett a hatalom most is saját, a rokonság, a jó ismerősök zsebeinek tömésével, a mindenki által látható hazugságok igazságnak való beállításával, a nép hülyítésével van elfoglalva. Ezzel az áldásos tevékenységével szabadítja majd ránk és az országra jövőre a "belpesti értelmiséget". Vajon tényleg nincs a hatalom pártjában olyan értelmes és főképp bátor ember, aki el merné mondani a népnek a valóságot? Mert ha tényleg nincs, akkor "fújt a bőrgyár" elvtársak.
Robur
2021. május 12. 15:47
A tizedes úr megint okoskodik.
Flagellator1974
2021. május 12. 06:32
Nem kéne úgy tenni, mintha a választás már zsebben lenne, mert óriási pofára esés lesz. Még előttünk az országgyűlési választás jövő tavasszal.
Alvarez
2021. május 12. 06:30
Nem tudom, miért kell a cikkel 2/3-ot sugallni. Nem lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!