A belpesti értelmiség hét főbűne – Öngyarmatosítás

2021. május 18. 19:43

A belpesti értelmiség ezen részének tényleg nagyon ciki bármi, ami kicsit is magyar.

2021. május 18. 19:43
null
Kurtz ezredes
Kontra

„Bár a belpesti értelmiségre jellemző tünet, hogy önmagát gyűlöli, igazából egyetlen tulajdonsága van, amit önmagával kapcsolatban tényleg teljes szívvel megvet. Ennek ellenére természetesen – saját ötlet, gondolat, és a világról alkotott elképzelés híján – rendszeresen gyakorolja.

Tulajdonképpen nem is lenne ez annyira átkozott dolog, hiszen valamennyire mindannyian öngyarmatosítunk. Széchenyi vasutat hozott Angliából. A németektől autógyártást kölcsönöztünk, a franciáktól meg madártejet. Semmi baj nincs az ilyesmivel, hiszen egy eléggé fejlett kultúra könnyedén tud adaptálni magába egy másik kultúrából valami értékeset és fontosat. A gond akkor szokott kezdődni, amikor a belpesti értelmiség próbálkozik vele. Ilyenkor valami olyasmi történik, hogy a belpesti értelmiség sok Jackie Chan film megnézése után létrehozza a Lindát, majd ezek után önmagát egyfajta kulturális hídnak képezve azt gondolja, hogy sikerült valami értékeset és maradandót alkotnia. A tisztesség kedvéért jegyezzük meg, hogy a Linda talán még a legnagyszerűbb próbálkozás volt a részükről, mert azóta számos területen sikerült sokkal rettenetesebb és kínosabb produkciókat alkotni.

A probléma gyökerét abban kéne keresni, hogy a belpesti értelmiség ezen részének tényleg nagyon ciki bármi, ami kicsit is magyar.”

 

A címlapkép csupán illusztráció. Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2021. május 19. 16:26
Na, a tizedes úr megint vernyákol. Miről is?
polnemkor
2021. május 19. 13:21
Szekfű Három nemzedékének vonatkozó fejezetei.
WLaci
2021. május 19. 12:28
A belpesti értelmiség újra jön vissza, Karácsony mögött. Kíváncsi vagyok, tud-e médiaellenszélben nyerni Jakab vagy MZP.
Tidal_wave
2021. május 19. 11:53
Mindig eszembe jut Kertész Ákos eszmefuttatása a "genetikailag alattvaló" magyarokról. Ha Kertész a "magyar" értelmiség és politikai elit arról a részéről beszélt volna, amely mindig egy külső hatalmat igyekszik kiszolgálni (v.ö.: Népköztársaság, "európai magyarok"), akkor még egyet is tudnék érteni vele, ezek az öngyarmatosítók tényleg genetikailag alattvalók...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!