Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

2021. április 11. 08:23

József Attila nemzetünk egyik legnagyobb irodalmi alakja.

2021. április 11. 08:23
Simicskó István
MTI-OS

„»Amit szivedbe rejtesz,
szemednek tárd ki azt;
amit szemeddel sejtesz,
sziveddel várd ki azt.«

József Attila nemzetünk egyik legnagyobb irodalmi alakja. Nem véletlen forrt egybe születésnapja a költészet ünneplésével. Kultúránk építőkövei azok a maradandó alkotások, melyek láthatatlanul is összekötik a magyar embereket. Ki ne ismerné és érezné át a magyarság lelkületét Petőfi vagy Ady sorait olvasva? A vers tömör irodalom, amely rövidségében is fontos gondolatokat, érzelmeket hordoz. Nemzetünk meghatározó költeményei történelmünk, sorsunk lenyomatai.

A versek tartalmi és nyelvi kifejezőeszközei a fiatal generációnak is, élményeket adnak és elősegítik kötődésüket az irodalomhoz. Hidak  ezeréves kultúránk és a ma embere között.

A magyar költészet napján egy olyan kincsre emeljük tekintetünket, amely a Kárpát-medencében és a világ bármely táján élő honfitársainknak ugyanazt jelenti: megőrzendő múltat, világlátást, lélekemelő és szétszakíthatatlan összetartozást. Ez az, amit senki sem vehet el tőlünk, de amit mindannyian gyarapíthatunk, óvhatunk és továbbadhatunk.”

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. április 11. 12:43
Röhrig Géza: Honvágy újév napján elmentem a dunához híg esőt fújt a szél magyarországra cseppei körbe s oly kuszán kaszáltak mint éhes méhek boldog nektártánca a rakpart lépcsején hogy meg ne hűljek vadul föl s alá vonultam akár oidipusz egy kiegyenesített amfiteátrumban mögöttem a parlament karamellatorta túlparton gőzölgő szennyvízkatakomba what time is it? tán négy kigyullad a lánchíd szöges botjával egy parkőr a kossuth téren avart öl uszálykapitány üvöltget románul hangja a ködben szelíddé juhászul bőröndömön ülök nincs senkihez se kedvem tíz esztendő után járok újra pesten a szabadság-szobor csillog az itthon íze megkergít semmire csípve nyújtóz az éjjeli erzsébet-híd de mi közöm nekem a belvároshoz? más tájak emlőin cseperedtem a fodrász bort mért a csapos nyírt hajat kedves volt a világ és egyetlen hány világon vagyok túl azóta! vad és korcs tiszta és egész akár tapló kövült rám e mimikri a már kétségbe sem esés őseimre hasadtan állok forgalom már nincs pár jégcsap orgonáz le-lebénul megakad a duna mint egy kivégzés előtti fogmosás ó a haza nagyon rossz anya belül megtart kívül eldob engem föl sem ismer pedig rá hasonlítok tíz év után járok újra pesten tegnap visszaszöktem a gyerekkori házba az akvárium elpárolgott a parkettából gombák nőttek ó a haza nagyon rossz anya kicsijét várja kit elhagyott és nem ezt a zakkant felnőttet arcom előtt gyertyával űztem a pókhálót ölt a szemem úgy kerestelek téged ó a haza nagyon rossz anya messiás ki ha megjött is elkésett mint a pászka törnek a jégtáblák a dunán az egyiket az örvény elkapta hebrencs sirályok bámulnak lebegve a különös kis forgószínpadra csupasz fácskán reszkető setét folt levél vagy rigó eldönthetetlen fázni magányos extázis tíz év után járok újra pesten ingujjnyi havak lőtt hermelinjei vergődnek még a városban itt-ott értjük egymást magyarország és én hallgatunk hát őrizzük a titkot két óra múlva elröpülök drága látod nem állhat közénk sem idő sem tér sem hideg legközelebb szabadabban jövök mint aki a siratófalhoz áll de nem érinti meg
nyugalom
2021. április 11. 10:49
Bayer nyilt leveleben szerepel egy József Attila vers! A komcsik olvassak, kötelező! Talan nem uaz a költő, mint amelyiket tanitottak evtizedeken keresztül! Mindent lehazudtak, mint most a libsikomcsi banda, klán!
Kormánypárti1
2021. április 11. 10:05
Kíváncsiságból feltettem egy "nemzetközileg ismert nagy költőnő" versét, hogy lássam a reakciókat, hogy az iszonyúan művelt balliberálisok hogyan fogják szarrá upvótolni szeretett költőjük művét. Aztán kaptam egyetlen downvótot, amiről nem tudtam eldönteni, hogy a személyemnek szóló ballipsi vélemény, vagy a műnek szóló bármely oldali értékelés. :)))
kardlapos
2021. április 11. 10:01
(Ha jól tudom) Abody Béla költeménye: EMLÉK Emlők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!