Gerinctelen árulók, vagy kényszerpályára került idealisták?

2021. április 21. 10:46

Idealizmusukkal, a meg nem értettség frusztrációjába torkolló kiválasztottságtudatukkal nemcsak kényszerpályára kerültek, hanem önmaguk hatása alá is.

2021. április 21. 10:46
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Pesti Srácok

„AKIKNEK SOSEM JÖTT SZEMBE A VALÓSÁG

Az első Orbán-kormány, ha nem is annyira finoman és kesztyűs kézzel bánt a posztkommunista hálózatokkal, ahogy az Antall-kormány tette – természetesen nagyon nehéz helyzetben, hatalmas túlerővel szemben álltak fel mindketten –, de még mindig bőven voltak benne olyan, önmaguktól élvező pöcsverők, akik inkább az uralkodó, nemzetközi kánonnak akartak megfelelni, mint hogy a valós nemzeti érdekekért felvállaljanak számos konfliktust, és valóban megtörjék a baloldali hegemóniát. Ráadásul 1998-2002 között a Fidesz még csupasz seggel, széllel szemben pisált a de jure államhatalmon kívül szinte minden hatalommal – gazdaság, erőszakszervezetek, média – továbbra is rendelkező MSZP-SZDSZ neobolsevik konglomerátum ellenében. Utóbbiak 2010 óta érzik, hogy most ténylegesen elveszik tőlük a hatalmat, ezért is vinnyognak minden eddiginél hangosabban. Ezért is álltak össze gond nélkül azokkal is, akiket korábban prüszkölve náciztak. Most először állnak vesztésre a csatában, mert egyre több saját erőforrása van a jobboldalnak, amivel újabb csatákat lehet felvállalni.

AZ »IGAZIKONZIK« UGYANÚGY FELSŐBBRENDŰNEK ÉRZIK MAGUKAT

Mivel ezeket a csatákat nem az »igazikonzervatívok« nemes(nek vélt) eszközeivel vívjuk – nem is lehetne ezekkel vívni –, ők átálltak az ellenfélhez, hiszen az is ugyanezeket az eszközöket kéri számon rajtunk. A baloldal is folyton – végtelenül álságosan – a keresztény értékekről papol, az általa helyesnek tartott – vagyis: behódoló, harcképtelen – konzervatív erényeket várja el a jobboldaltól. Így a balosok és a »cuckok«, vagyis a behódoló igazikonzik máris ugyanazon a morális platón tanyáznak. Ahonnan együtt nézhetnek le ránk, »mucsai populistákra«. Persze valahol megértem, és meg is lehet érteni őket. Nem könnyű szembenézni azzal hogy egyrészt nyilvánosan árulókká lettek, és önmagukat is szembeköpve állnak ki az ellen, aminek a fölépüléséért dolgoztak. Másrészt azzal sem, hogy rossz döntést hoztak, aminek a következményeit egzisztenciálisan is viselniük kell. Ami negyven fölött komoly szembesülés, főleg ha maguknak köszönhetik. A szembenézések helyett is sokkal megnyugtatóbb, a kognitív disszonanciával szemben is megvédi az énképet, ha még tovább, még többet, még jobban, még hangosabban fröcsögnek. Ha önigazolásként újabb és újabb – vélt vagy valós – hibákat tárnak fel a kormányzat működésében. Ráadásul az irigység is tombol bennük, hogy ők már nem részei a sikereknek, hogy a jobboldal nélkülük is épül, és hogy a médiában, a kommunikációban helyettük, megkérdőjelezhetetlen őstehetségek helyett mindenféle »jöttment« figurák írnak cikkeket, jelennek meg a képernyőn, szólalnak meg az éterben…

Mindannyian gyarlók vagyunk, tökéletlenek és hibákkal telik. A tehetségesebbek is. No, de ne csak elsősorban a válaszosokról legyen végig szó. A középszerű emberek kisstílűségét végképp sosem szabad alábecsülni – hogy a legvégén a Magyar Hang stábja is kapjon némi megérdemelt méltatást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2021. április 21. 15:56
Jó irás. Kb ez a helyzet. Pl számomra nehezen erthető,hogy a Pusztai Erzsike is "miert ment át" a Bokroshoz,majd most már a moslékosok "diskurzusán" "szakértő. Nem néz magamögé,kik erdekében erőlködik? (Régen barátfélék voltunk-elég sokat beszélgettünk-normális kis nő volt.)
barany
2021. április 21. 15:44
Jeszenszky Zsolt remek írását hitvány balliberálisok édesapja fiáétól eltérő véleménye emlegetésével akarják megtorolni. Köztudott ugyanis, hogy Jeszenszky Géza nem híve Orbánnak, és kormányának. Zsolt barátunk, és édesapja számára egyaránt fájdalmas lehet ez a helyzet. Már csak azért is, mert nem úriemberek vitája, hanem valóságos háború zajlik. A gyűlölettel telített ellenzék legvadabb harcosaitól természetesen idegen a fair play. Nem képesek egyetlen "támadási felületet" sem kihagyni. Zsolt pedig nem védheti az édesapját. Ezért megteszem én. Jeszenszky Géza, szemben sok volt jobboldali politikussal, értelmiségivel, nem gyűlölettel, hanem kritikusan tekint az Orbán kormányra. Amennyire én tudom, nem szándékozik az ellenzék keretében politizálni. Az eltérő vélemény, a korrekt kritika pedig a demokrácia szerves, nélkülözhetetlen alkotóeleme.
koronaszepe
2021. április 21. 14:19
A Magyar Hang zöldmezős beruházással, totális ellenszélben a második legnagyobb példányszámú politikai hetilap. Az olvasói tartják el. Megsüvegelendő teljesítmény, hiteles, konzervatív kritika. Én is rendszeresen vásárolom. Ez az, ami egy ilyen faszpörgettyűnek, mint DJ Jeszy érthetetlen. Soha nem élt még meg a piacról.
koronaszepe
2021. április 21. 14:15
Ezt a ki kivel bútorozik össze dumát hanyagolni kellene. Az 'antikommunista' Fidesz, ami maga is tele van volt emeszempéssel, előszeretettel 'bútoroz' össze kágbésekkel, kommunista országokkal...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!