Vannak olyan pártok a magyar politikai palettán amelyek külföldről várják a megoldásokat

2021. április 26. 19:18

Magyarországnak függetlennek kell lenni a külföldi befolyástól.

2021. április 26. 19:18
Böröcz László
Vasarnap.hu

„Magyarországon egy év múlva országgyűlési választások lesznek. Talán nemcsak politikai, hanem ideológiai harc is várható a kampányban. Mi lehet a választás igazi tétje?

Az, hogy Magyarország képes lesz-e a saját útját járni, vagy sem. Másként fogalmazva: hogy a kelet-közép-európai államok ki tudják-e alakítani azokat a társadalmi normákat, amelyek mentén berendezkednek. Létrejön-e egy olyan régió, ahol nem kell megfelelni sem a nyugatról, sem a keletről érkező ideológiáknak és elvárásoknak. Mindez csak akkor sikerülhet, ha ez a régió gazdaságilag független. A harc ugyanis nagyrészt gazdasági természetű. Ha megnézzük a magyar pártokat, akkor a Fidesz az, amit biztosan nem külföldről finanszíroznak. A Fidesz–KDNP az elmúlt tíz évben a magyar gazdasági érdekeket tartotta szem előtt. Ezért a kormány rengeteg konfliktust is vállalt az Európai Unión belül és kívül is. Ezeket a harcokat meg kellett vívni ahhoz, hogy a magyar gazdaság mozgásterét bővíteni lehessen. Mindezzel esélyt adva arra, hogy a magyar gazdaság önállóan is képes legyen működni.Tudnunk kell azonban azt is, hogy vannak olyan pártok a magyar politikai palettán – és az ellenzék egy jelentős része ide sorolható –, amelyek külföldről várják a megoldásokat, az ideológiákat és természetesen a finanszírozást is.

Európában számos politikai, ideológiai törésvonal jött létre az elmúlt években. Hogyan jöttek létre ezek a jelenlegi lövészárkok jobb- és baloldal között?

A 20. századra teljesedtek ki a korábbi évszázad szabadságmozgalmai. Ezek eredményei fontos mérföldkövek mindannyiunk életében. Ezeknek az eseményeknek vannak klasszikus, liberális vonatkozásai is. Ezek az elvek, értékek pedig beépültek a jobboldali, konzervatív eszmeáramlatokba is. Ilyen többek között a nők szavazati joga, a faji és nemi megkülönböztetések tilalma, az egyenjogúság. Hiszem, hogy mindezek a változások az emberiség javát szolgálják. A 60-as évek végére azonban a liberális politika megvalósította legfontosabb céljait, és újakat kellett megfogalmaznia. Véleményem szerint a mai kor ideológiai problémái részint ebből eredeztethetők, hiszen ez az új progresszív liberális ideológia az új céljaival erős túlzásokba esett. A »valósítsd meg önmagadat!«, »te vagy a legfontosabb!« szlogenek betörtek az életünkbe. Mindezek akár pozitív jelentéstartalmat is hordozhattak volna, mégis azt látjuk, hogy azzal, hogy radikálissá lett ezeknek az eszméknek a hirdetése, számos újabb töréspont alakult ki. A gyakorta hangoztatott »te olyannak vagy jó, amilyen éppen vagy!« »neked nem kell változnod!« jelszavak mára már tömegeket csaltak csapdába. Sokan elhitték, hogy semmit nem kell tenniük a sikeres és a boldog életért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. április 27. 13:28
"Magyarországnak függetlennek kell lenni a külföldi befolyástól." Ez EU és NATO tagként lehetetlen.
tacsi90
2021. április 27. 10:13
https://24.hu/kozelet/2021/04/27/onkormanyzati-lakas-budai-var-borocz-laszlo-fidesz-torvenyjavaslat-orszaggyules/ ez a sunyi geci itt tereli a figyelmet, közben meg eladják a budai vár ingatlanjait a fidesz csókosainak! mi ez, ha nem lopás?! privatizálják a budavári lakásokat! utolsó, kommunista trükk!
geyza1947
2021. április 27. 08:19
Vannak pártok ? Szinte mindegyik pártot így-vagy úgy de a nagy hatalmak befolyásolnak. A fideszt is, mindig az a kérdés, hogy az adott párt melyik oldalra húz ? A fidesz jelenleg a keleti nyitást választotta. Miről beszélünk ?
Gullwing
2021. április 27. 07:32
A ballibcsi csak a hagyományokhoz ragaszkodnak, a komcsik internacionalizmusát folytatják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!