Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

2021. április 22. 21:29

Mi volna a feladata egy esetleges 2022-es ellenzéki győzelem után az új, alkotmányhű többségnek?

2021. április 22. 21:29
Elek István
hvg.hu

»Forradalmat csinálni márpedig lehetséges«
(Vilmos Noémi, az SZFE rendező szakos hallgatója a 2020. október 23-i egyetemi megemlékezésen)

A múlt október 22-23-án azzal kezdtem a hvg360-on közölt két részes elemzésem, nagyon itt volna az ideje, hogy az alkotmányos demokrata ellenzék világossá tegye, rendszerváltó kormányzásra készülve valójában mire kéri majd a felhatalmazást a következő választáson.

És főként, mire kéri, milyen stratégiára a legégetőbb kérdésben, az alkotmányos demokrácia, a jogállam helyreállítását illetően.

Több mint öt hónap eltelt azóta, de a helyzet változatlan.

Sem az ellenzéki szövetség közös álláspontja nem ismert arról, hogyan képzelik el az átmenetet az orbáni autokráciából az alkotmányos demokráciába, sem a szövetséget alkotó pártoké.

Októberben nem csupán hiányoltam az ellenzéki álláspontot, hanem vázlatos javaslatot is tettem arra a szerintem egyetlen lehetséges stratégiára, amelyet a kormányra jutó demokrata ellenzék a siker reményében követhet a győzelme után. És amelynek természetesen már a választásra való felkészülését is át kellene hatnia.

Nem tagadom, azt reméltem, hogy az alapkérdést élére állító elemzésem és a megoldására előadott radikális javaslatom legalábbis megtermékenyíti a tehetőkről és a teendőkről szóló nyilvános gondolkodást.  

Sajnos, csalódnom kellett. Egy kifejezetten az elemzésemről szóló, szűk körű, rövid, intenzív vitát leszámítva a témában azóta sem történt semmi érdemi. Igy aztán nem csoda, hogy a demokrata ellenzék az alkotmányos demokrácia, a jogállam helyreállításának kérdésében az elmúlt hónapokban sem jutott előre szinte egy tapodtat sem.

Az októberi javaslatom abból indul ki, hogy aki Á-t mondott, annak B-t is kell mondania.

Ha a demokrata ellenzék egyetértésre jutott abban, hogy az a politikai rendszer, amelyben élünk, már nem alkotmányos demokrácia, nem jogállam, hanem autokrácia, önkényuralom, márpedig ez az egyetértés a szavak szintjén legalábbis ma már kétségtelen, akkor a választási győzelme után nem kezdheti mással a parlamentben, mint az alkotmányos demokrácia és a jogállam helyreállításáról szóló minimumprogram megvalósításával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bátya62
2021. április 23. 21:01
Mik az ellenzék tervei? - Orbán takarodj! És az után? -Minden jó lesz. Kinek lesz jó? -Hát nekünk.
Nyugati Ádám
2021. április 23. 18:41
Elek Istvánt valamikor a hazáját szerető embernek tartottuk. Mára szélső liberális anarchistává vált. A semmi hatalmat senkinek anarchista jelszava egyszerű célt szolgál: a hatalom ne tudja korlátozni a tőke és információ monopolisták cselekvési szabadságát. Ezt a célt több országban már el is érték. Sikerült nekik a társadalmakat valódi érdekérvényesítésre képtelen kisebbségekre szabdalni. A fékek és ellensúlyok rendszere minden olyan hatalmi eszköz használatát lehetetlenné tette, amellyel a pénz és információ monopolisták érdekeinek érvényesítését érdemben és még időben korlátozni lehetne. A többség érdeke ugyanis így már nem lehet közérdek. A jövő pedig artikulálhatatlansága miatt mint érték, hatalmi szempontból nem vehető figyelembe. A tudás és a bölcsesség sohasem a társadalom, hanem mindig az egyén tulajdonsága. A hatalom gyakorlójának kell tehetségesnek és bölcsnek lennie ahhoz, hogy a számtalan lehetséges cselekvés közül a rábízott nép jövőjét szolgálókat kiválassza és végrehajtsa, egyben hatalmánál fogva végrehajtassa. A hatalom birtokosának az a legfőbb feladata, hogy a tehetséges és bölcs embereket maga köré gyűjtve, az ő tudásukat felhasználva a fejlődéshez szükséges rendet fenntartsa, egyben a nagyobb haszon elérése érdekében rend megbontására törekvő háttérerőket visszaszorítsa. Elek István ezeket a hatalom szükségességére rámutató egyszerű összefüggéseket nem ismeri fel. Azt hiszi, hogy jóemberkedéssel, a cselekvés optimumának hosszas mérlegelésével, álságos kompromisszumok időigényes megkötésével bármilyen célt el lehet érni. Ezzel a stratégiával egyetlen eredményt lehet elérni, éspedig azt, hogy a tőke is információ monopolisták az államokat mindig kész helyzet elé tudják állítani.
Ma is bukik a Zorbán...
2021. április 23. 17:50
Elek nem csak áruló, de egy Himalája méretű barom is. Milyen alkotmánytisztelő már az a bolsevista horda, amelyik folyamatosan az alkotmányosság felfüggesztésével fenyegetőzik???
Berecskereki
2021. április 23. 16:02
Mennyire lehet egy személy hiteles, ha három pártnak is tagja volt? Mennyire lehet hiteles az a személy aki a magyar ellenzéket demokratikus ellenzéknek aposztrofálja? Mennyire lehet hiteles az a személy, aki azokat a pártokat, tagjaikat demokratikusnak aposztrofálja, akik éveken keresztül hazudtak és majdnem csődbe vitték az országot? Mindezek figyelembevételével kérdezem: Elek István hiteles személynek tekinthető?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!