A nap, amikor az emberiség rádöbbent, hova fajulhat az aljasság

2021. április 11. 09:59

Az ENSZ döntése nyomán április 11-e a koncentrációs táborok felszabadulásának emléknapja.

2021. április 11. 09:59
Schmuck Erzsébet – Kanász-Nagy Máté
MTI-OS

„Az emberiség egyik legnagyobb bűne és szégyene, hogy a XX. században létezhettek haláltáborok, melyekben a második világháború alatt tervszerűen és ipari méretben öltek meg embereket – jórészt zsidó polgárokat. A Weimarhoz közel eső buchenwaldi koncentrációs tábor az elsők között épült és az egyik legnagyobb volt. A tábor bejárata fölé egy feliratot helyeztek: Mindenkinek, amit megérdemel (Jedem das Seine). A foglyok embertelen körülmények között éltek, éheztek, és orvosok kísérleteztek rajtuk. Buchenwaldban raboskodott többek között Jorge Semprun spanyol író, és a Nobel-díjas Kertész Imre is.

Mivel ebbe a táborba sok fogoly azért került, mert a náci rezsim ellensége volt, ezért Buchenwald falai mögé a kommunista ellenállás is beférkőzött. Ennek is volt köszönhető, hogy 1945. április 11-én a foglyok felkelést robbantottak ki, és megakadályozták, hogy a felszabadító amerikai csapatok megérkezése előtt az őrök halomra gyilkolják a még életben lévő 20 ezer táborlakót.A koncentrációs táborokba összesen 18 millió ember került, és közülük minden ötödik fogoly gyermek volt. Egyes források szerint 11 millióan haltak meg, más források 12 millió embert említenek.

A buchenwaldi felkelők hősies példája mutatja a mindenkori ma emberének a helyes utat: amellett, hogy emlékezünk, minden erővel azért kell küzdeni, hogy soha többé ne fordulhasson elő olyan szörnyűség, mint megtervezett, ipari méretű emberirtás.Az LMP – Magyarország Zöld Pártja elutasítja az agresszió minden formáját, és az élet pártján áll. Ez pedig a jövőben is így lesz, nem csak ezen a napon, amikor mélyen fejet hajtunk a koncentrációs táborok áldozatainak emléke előtt”.

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,az LMP társelnökei

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. április 11. 19:57
Ez a három itt vergődő balfasz jól mutatja egyes jobboldali kommentelők szellemi színvonalát. Basszátok meg, a holokausztról van szó, és vergődtök itt a török időkkel... A hülye fajtátok egyszerűen vitaképtelen, mert az elemi fogalmakkal sincs tisztában. De legalább minden kérdésre van válaszotok. Mégpedig, hogy zsidó, zsidó, zsidó. Szánalmas barmok vagytok. Na pá!
DFK
2021. április 11. 18:18
Nemzetközi kárpótlás nap van.
Kristály
2021. április 11. 16:10
A "haláltáborok" egykori mint nemzet a létrehozói és mükö dtetöi a németek. Ugyan ez a nemzet csinál " hot spot" ember lerakatot más országokból. Mit lehet erre mondani nem sok kell hogy ugyan azt éljük meg mint akkor . A németek diktálnak megint mindenben és majd jön a bünti nyáron " jogállamiság".
ThunderDan
2021. április 11. 16:03
Ezert indultok 101%-os egységben azzal az (ex?-)operettnáci párttal,amelynek az egyetlen EP-képviselője zsidókat akart listázni a parlamentben; amelynek az elnöke egy olyan sofőrrel (aki mellesleg jelenleg is pártfunkcionárius) furikáztatja magát, aki Auschwitzban pózolt a győzelem jelével; amely párt legutóbb is egy tetűcsúzdázó jelöltet... nem indított, hanem azt is ti indítottátok? Nagyon őszintének tűnik az "antfasiszta" elkötelezettségetek. Ja, nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!