A járvány duplán megnehezítette a fogyatékkal élők megélhetését

2021. április 11. 12:54

Fontos, fogyatékossággal élőket érintő témában fordultam a kormányhoz.

2021. április 11. 12:54
Szél Bernadett
Facebook

„Fontos, fogyatékossággal élőket érintő témában fordultam a kormányhoz érintettekkel való konzultációt követően. A járvány számukra duplán megnehezítette a munkavállalást és a megélhetést — új helyzet van, új problémák merültek fel, a kormánynak lépnie kell! Gondoljunk bele: a hallássérülteknek lehetetlen a szájról olvasás a maszkok miatt, a látássérültek pedig sokszor úgy szorulnak segítségre közlekedésben, tájékozódásban, a munkahelyre való eljutásban, hogy ahhoz közvetlen érintkezésre lenne szükség, ami a fertőzésveszély miatt nem kívánatos. Ez a helyzet a korábbiakhoz képest is fokozottan vezet mostanság az érintettek sikertelen állásinterjúihoz, a munkavállalásuk nehezebbé válásához.

A vállalkozások rehabilitációs hozzájárulás arányos része alóli mentesítését nem vitatva fontos azt is látnunk, hogy ez azzal a nemkívánatos hatással is járt, hogy a cégek könnyebben válnak meg fogyatékossággal élő munkavállalóiktól, ami tovább fokozza az érintettek nehézségeit. Jelenleg a helyzet az, hogy a fogyatékossági támogatásban/vakok személyi járadékában részesülő személynek, ha nem megváltozott munkaképességű, egyéni vállalkozóként ugyanazokat a közterheket kell (akár jövedelem hiányában is) megfizetnie, mint ép polgártársának. A kormánynak beadványomban részletesen bemutattam a helyzetet és azt akarjuk elérni, hogy az ellátási összeg emelésével és adómentességgel kapjanak segítséget a fogyatékossággal élők. Fontos elmondanom azt is, hogy itthon a vállalkozások összességében nem kaptak értékelhető segítséget a járványban, külföldön tudjuk, hogy a kormányok komoly összegeket biztosítottak számukra annak érdekében, hogy ne dőljenek be a cégek a kényszerű szünet alatt. A fogyatékossággal élők esetében sem történtek meg azok a korrekciók, amivel az érintettek számára legalább kicsit könnyebb lett volna ez az egész. Sok dolgunk van. Teszem, amit csak tudok!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ernie Pantuso
2021. április 12. 06:59
Berni az útszéli lányokat miért nem veszed ide? Az ő érdekökben is kiállhatnál, mert ugya a maszk miatt nem tudják bevenni a keverőt... Hogy lesz így haszon? Vagy van valami megoldásod erre is? Te. cafka.
Nagyhuba1
2021. április 11. 20:47
Igazán rendben van, hogy "fogyatékossággal élőket érintő témában fordultam a kormányhoz" de sajnos a kormány minden igyekezete ellenére a DK vezette gyűlöletkoalíción nem tud segíteni.
Knerten
2021. április 11. 19:50
Tudjuk, és a háborúkban a nők jobban szenvednek, mint a férfiak, mert az ő férjeik, fiaik halnak meg a frontokon. :D
zakar zoltán béla
2021. április 11. 16:07
látom...önöcske jól érzi magát...Schiffer kb 20 perce volt a Pesti Tévé Hálózat című műsorában...önöcske szok' HOROGászni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!