Nagybirtokosi rendszer a mezőgazdaságban

2021. március 01. 16:09

Az Európai Zöldek jelentéséről kérdezzük a kormányt.

2021. március 01. 16:09
Schmuck Erzsébet
MTI-OS

„Az Európai Zöld Párt jelentése olyan rendszerszintű problémákra hívja fel a figyelmet, amelyekkel kapcsolatban Magyarország sem büszkélkedhet. Hiába akarta az EU a nagybirtokok koncentrációját és dominanciáját csökkenteni, az EU-s agrártámogatások 90%-a magyar nagybirtokosokhoz kerül, a zöld szempontok pedig alig érvényesülnek.    

A jelentés bemutatja, hogy Közép-Kelet-Európa országaiban a Közös Agrárpolitika támogatásai országoktól függetlenül rendkívül sok, ám hasonló problémával terheltek. Az anyag legfőbb megállapításai nem ismeretlenek azok számára, akik nyomon követik az agrártámogatásokkal kapcsolatos visszásságok és rendszerproblémákat, azonban ilyen egységbe szerkesztett és részletes anyag még nem készült. Az oligarchák visznek mindent: A kormány földpolitikájának az eredménye a földkoncentráció erősödése, 2018-ra a »Földet a gazdáknak« program szlogenjei ellenére a gazdálkodók 2,5%-a rendelkezik a mezőgazdasági területek kétharmadával. Az uniós agrártámogatások hasonlóan szélsőségesen oszlanak el, a gazdák 10%-a viszi el a támogatások négyötödét.    

Írásbeli kérdést intéztünk az agrárminiszterhez, hogy tájékoztasson arról, miért a nagybirtokosi rendszert támogatja a kormány, illetve miért van az, hogy egyre kevesebben élnek meg ma vidéken mezőgazdaságból. Már, aki nem tartozik bele a 10 százalékba.

Schmuck Erzsébet,társelnök, Ungár Péter, országgyűlési képviselő”

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cooperator
2021. március 02. 08:10
HOL HAGYTAD A FELMOSÓVÖDRÖDET?
marica61
2021. március 01. 21:26
ugy látom ez a nö megzavarodott
Sulammit
2021. március 01. 21:06
Müller Cecília hatszázszor elmondta, hogy nem nyúlkálunk a maszkunkhoz. Ehhez képest te, mint egy hülyegyerek folyamatosan fogdostad a maszkodat, percekig csúszdáztál a kezeddel rajta. Mitől vagy olyan ideges, feszült, hogy a hangod is remeg és az egész tested beszéd közben a Parlamentben. Nem neked való ez a munka, Bözsi néni, miért nem mész már nyugdíjba?
Korrupt Kornél
2021. március 01. 20:59
böskenéni csodállak, mindenhez hozzátudsz szólni. Az viszont nem értettem, hogy amikor több, mint tízezer kamion akart átkelni a csatornán od-vissza valahogy nem aggódtál a környezetért! Vártuk páran, hogy vonatrarakatod e kamionokat, nem tetted. Milyen környezetvédő vagy a bandáddal együtt! Csalódtam benned bözsinéni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!