Mi történik Spanyolországban?

2021. március 10. 11:54

Avagy hol a határ a büntetőjogi felelősség és a véleménynyilvánítás szabadsága között?

2021. március 10. 11:54
Ivanov Judit Leila
Metszet.info

„Spanyolország egy ideje folyamatos változásoknak van kitéve, ami a politikai szférát illeti. Az országban eluralkodó politikai csatározások újabban jogi területekre is átterjedtek, ugyanis egy Pablo Hasél nevű rapper büntetőügye addig fajult, hogy miután elítélték 9 hónap letöltendő szabadságvesztésre a terrorizmus áldozatainak gyalázása, felségsértés és vallásgyalázás bűntette miatt, ő tiltakozásként követőivel elbarikádozta magát, emellett a spanyol Büntető Törvénykönyv is módosításra kerülhet ezen események hatására. Mi a fajsúlyosabb? A büntetőjogi felelősség vagy a véleménynyilvánítás szabadsága?

Az ítélet jogerőre emelkedett, és ebben a szakaszban fellebezésnek nincs helye, a rapper azonban 2021. február 12-ig, vagyis a rendelkezésre álló határidő végéig sem volt hajlandó ezt elfogadni és önként börtönbe vonulni. Ehelyett támogatóival együtt elbarikádozta magát a Lleidai Egyetemen, és kijelentette, hogy a rendőröknek be kell törniük a helyszínre ahhoz, hogy elvigyék és letartóztassák.

Ezen történéseket hatalmas médiajelenlét követte és a spanyol társadalomra is nagy hatással volt, ugyanis a rapper melletti szimpátiatüntetések vették kezdetét. Barcelonában a tüntető tömegből több száz fő csapott össze a rendőrökkel, gyújtogattak, boltok kirakatait törték be, illetve megrongálták a tőzsde épületét. Több más katalán városban is voltak zavargások, de még Madridban is pár százan utcára vonultak. Eddig mintegy száz embert tartóztattak le. Az események eredménye az lett, hogy művészek, előadók, színészek aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelyben követelték a rapper szabadságvesztés-büntetésének elengedését. A spanyol Büntető Törvénykönyv is módosításra kerülhet Pablo Hasél miatt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2021. március 10. 19:52
Na most jogállam van, vagy nincs jogállam? Ha jogerős le kell csukni, oszt közben mehet straszburgba (nem elütés a kis s ) panaszkodni.
Akitlosz
2021. március 10. 19:37
"hol a határ a büntetőjogi felelősség és a véleménynyilvánítás szabadsága között?" A holokausztnál.
fatman
2021. március 10. 15:42
fú, nagyon szép ez a lány... :-O
Rasdi
2021. március 10. 13:03
Jó lenne ténylegesen ismerni, hogy miket mondott az a KATALÁN rapper. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy "őshonos" nemzeti kisebbség tagja, amelynek a kisebbségi jogai körül gondok vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!