Kornai: Magyarország sohasem volt tartósan demokrácia

2021. március 24. 19:55

De a saját lelkem mechanizmusába beépült, hogy a reményt sohasem szabad feladni – fogalmazott a közgazdászprofesszor.

2021. március 24. 19:55
null

„Magyarország a demokráciák és a diktatúrák közötti középső, igen vegyes összetételű csoportba tartozik. Világos kritériumok szerint határolódik el azoktól az országoktól, amelyek demokráciák, és más, ugyancsak világos kritériumok szerint azoktól, amelyek diktatúrák” – fogalmazott a HVG-nek adott interjúban Kornai János. A közgazdászprofesszor úgy látja: „Ennek a középső csoportnak nem sikerült szemléletes és pontos nevet találni. Az »autokrácia« névvel próbálkoztam, de nem vált be, mert a rendszerelemzés más dimenziójában már le van foglalva.” 

Kornai János arra a kérdésre, Magyarország visszatérhet-e a demokratikus országok közösségébe, pozitivistán azt felelte: „Magyarország sohasem volt tartósan demokrácia, mint mondjuk az Amerikai Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia. Ezért nem is beszélhetünk visszatérésről, legfeljebb betérésről. Logikusan gondolkodva, szigorú racionalitás alapján azt kell feltételeznem, nincs remény arra, hogy Magyarország a közeli jövőben demokrácia lesz. De a saját lelkem mechanizmusába beépült, hogy a reményt sohasem szabad feladni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tintapaca
2021. március 25. 10:57
Nincsen olyan, hogy demokrácia! A demokráciáknak csúfolt országokban demokratúra van, vagy pártokrácia, amelynek a parlamenti többség diktatúrája szabja meg a jogi, törvényhozási és állami erőszakszervezeti kereteit. A kedves társadalomtudósoknak és eszmetörténészeknek azon kellene golyózni, hogy a nemzetek és a társadalmak túlélése és sikeressége mennyiben függ össze a politikai irányító intézményrendszerrel, és az egyén boldogulási lehetőségeivel az adott keretek között. Már régen nem társadalmi szerződések és konszenzusok a meghatározók!
kortárs
2021. március 25. 10:24
Ezek a vén kommerek még mindig a megmondóemberek a balfék oldalon. A múltkor Békesi elvtárs, most meg ez osztja az észt. Ha rendes kormányunk lenne, ezeket a vén komcsikat arra ítélné, hogy egész életükben Trabanttal, max Wartburggal járjanak! :D
olajfa1
2021. március 25. 09:05
Mert a libsibolsi FASISZTÁK MEGERŐSZAKOLTÁK a magyar demokráciát!
patópál
2021. március 25. 09:04
"Világos kritériumok szerint határolódik el" Melyek lennének ezek? Szívesen látnék már egy tárgyilagos érvelést a szokásos üres nyekergés helyett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!