Foszlányok

2021. március 17. 07:22

Orbán Viktornak hála, a rendszerváltó nemzedékek már úgy múlnak el ebből a hazából, hogy látták kettémetszeni egy évszázad közös szimbólumait.

2021. március 17. 07:22
N. Kósa Judit
Népszava

„Vajon mi történt március tizenötödikével? Hol múlt el az az azonosulás, amelyre mindenki emlékszik, akinek saját élménye a ’89 előtti világ? Demszky Gábor tojásos kabátjánál? A 2002-es választás elhúzódó kokárdaviselésénél? A nagy havazásnál, amikor aki tehette, átült egy másik autóba? Hol szürkült bele az ünnep a hosszú hétvégék punnyadt sorába?

Nem lehet meghatározni a pillanatot, de az eredmény itt van, előttünk. A márciusi ifjak, a sajtószabadság, a polgári szabadságjogok, a nemzeti önigazgatás egyrészről unalmas tankönyvi lecke, másrészt agyonkoptatott politikusi szólam - hol így csavarják, hol úgy, kinek mire van épp szüksége. Színét és tartalmát vesztette, mint a »nemzeti« jelző: az már sosem fog közösséget jelölni, amit barna keretben felmázolnak minden trafikra.

Ahogy nem lesz többet közös büszkeségünk a művészeti díjak sora sem, amelyeket következetesen a rendszerhűség kifizetésére használ a hatalom. Ahol a hajdani Kossuth-díjas martinászok szorgalmával termelő kurzusszobrász meg a színművészetisek lázadását pépesítő-elkenő alkalmazott művész kapja a legmagasabb kitüntetést, és ha az állam újságírói díjain röhögni mer a szakmabeli, akkor bizton meghosszabbítják Stefkát akár Bicskéig is, ott teljesen fölösleges megérhető árokbetemetésben bízni.

Orbán Viktornak hála, a rendszerváltó nemzedékek már úgy múlnak el ebből a hazából, hogy látták kettémetszeni egy évszázad közös szimbólumait. Ünnepet, jelzőt, jelképet, kitüntetést. Két ország, két társadalom, két igazság mered egymásra hideg gyűlölettel, és nincs az a trikolór, ami egy varázsütésre egybe tudná forrasztani őket újra. Innen kell felállni valahogy.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Egyelőre
2021. március 18. 06:53
Orbán Viktornak hála, mára a magyar identitású ember is kezd számítani a saját hazájában. Ti idegenek, idekönyörögtétek magatokat, mi magyarok jóhiszeműen ideengedtünk benneteket és egyszer csak azt vetjük észre, hogy bomlasztjátok az értékeinket, átveszitek a hatalmat, magatokra szabjátok hazánkat, magyarnak hazudjátok magatokat, ráadásul, lehetetlenné teszitek nyilvánosan elbeszélni mindezt a saját nyelvünkön. Gonosz, rosszindulatú, aljas népség vagytok!
írmag
2021. március 17. 18:27
A komcsi akkor van a legundorítóbb szerepében, amint úgy gondolja, hogy magyarellenességében nagyon szellemes.
luisbathhelena
2021. március 17. 18:07
És a komcsi Horn, Megyó, Kurcsány, Bajnai alatt hány jobbos kapott kitüntetést?
cutcopy
2021. március 17. 16:40
Akkor most ez a komcsi liba rendszerváltó nemzedéknek tartja magát..?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!