Big Brother

2021. március 25. 07:57

Távolról is belenéznének a gépekbe a tankerületek informatikusai.

2021. március 25. 07:57
Juhász Dániel
Népszava

„Egyre kevésbé fordul elő, hogy meglepődöm valamin. De ezt, ha nem látom a saját szememmel, nem hittem volna el. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kedd este egy olyan megállapodás-tervezetet tett közzé, amit a tanárokkal íratnának alá a tankerületek, s arra jogosítana fel néhány kijelölt személyt, hogy akár az otthoni munkát végző pedagógusok saját, magántulajdonú számítógépét, okostelefonját is »ellenőrizhesse«. A tantermen kívüli munkarend sem akadály: távolról is belenéznének a gépekbe a tankerületek informatikusai.

Ehhez persze az érintett pedagógusok beleegyezése kell. Ha valaki hozzájárul, ígérik: magántartalmakat nem néznek meg. Feltéve, ha az adott fájl nevéből egyértelműen kiderül, hogy magáncélú a tartalma. Ha ez nem derül ki, simán megnyithatnak minden mappát vagy fájlt, már csak azért is, hogy meggyőződjenek a magán- és munkahelyi tartalmak elkülönítéséről. Az »ellenőrzésekről« persze mindenkit előre értesítenek.

De mégis milyen garancia van arra, hogy a pedagógusok digitális szemmel tartásával megbízott tankerületi munkatársak valóban csak egy adott, előre jelzett időpontban lépnek be a számítógépekbe, mobiltelefonba? Körülbelül semmilyen, a tanárok legfeljebb csak bízhatnak abban, hogy ez valóban így fog történni, és senki sem kutat majd az eszközeiken, miközben éjjel alszanak. S ha a kukkolástól való félelem nem lenne elég, az aláíróknak azt is vállalniuk kell, hogy hatékony tűzfalat, vírusirtó programokat telepítenek – a saját költségükön.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fraktoaster
2021. március 25. 15:31
Mondjuk én "maszek" helyen is dolgozom, ha a laptopról akarok belső levelezni, vagy Microsoft teams covid konferenciázni, akkor nekem is jóvá kell hagynom, hogy az IT ellenőrizze a gépem. Mondjuk ezt ki-be lehet kapcsolni a munkamenettől függően.
polarbear
2021. március 25. 15:05
Őszintén megdöbbentem ezen a zsigeri pedagógus gyűlöleten itt, ezen a felületen... Azt hittem, ez nem a 444. "A tanárt" ekézni divat... sőt, menő.
nempolitizálok
2021. március 25. 12:47
Ez hülye. Azt hiszi ennyire sok informatikus van. Örül az informatikus, hogy lyuk van a seggén, dehogy fog nyaralási fotókat szemezgetni. Amúgy az eljárás évek óta használatos, lényege, hogy az informatikus távolról segíthessen. A tulaj amúgy látja mit csinálnak a gépén. A csatlakozást pedig úgy állítják be, hogy kell a tulaj kattintása. Már megint a libernyák hörög, viszont az egyáltalán nem érdekli, hogy pld. a Facebook kéretlenül gyűjt érzékeny politikai, szexuális irányultságra utaló adatokat, mellesleg a telefonkönyv totális beolvasása mellett.
cutcopy
2021. március 25. 12:08
Nyilván ismét egy rágalomhírt publikált a népszava..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!