Törpe Károlyi Mihályocskák (6. rész)

2021. március 18. 06:48

Az egyre vérlázítóbb támadások pontosan ugyanolyanok, mint száz évvel ezelőtt

2021. március 18. 06:48
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„Nos, akkor lássuk azt a híres osztrák és német következetességet – olvassuk Mályusz Elemér beszámolóját Kun Béláék nyugati dédelgetéséről, majd Oroszországba menekítéséről:

»Az osztrák szocialista kormány csendesen nézi Kun Béláéknak ezt a széleskörű akció­ját. Korlátokat egyáltalán nem vet neki, ami azokat csak jobban fölbátorítja. Amikor Rákosi Mátyás exnépbiztos 1920. május 1-jén az osztrák kommunisták előtt nagy beszédet tart, még pedig már az osztrák állam ellen forduló éllel, a bécsi rendőrség is megmozdul, letartóztatja és Steinhofba szállítja őt. De ez a határozott fellépés is csak porhintés a világ szemébe. Arra már ismét nem ügyel a rendőrség, hogy Rákosi pár nap múlva akadály nélkül egyszerűen elhagyja internálási helyét, vonatra ül és elutazik Oroszországba, ahol június 20-án hosszú cikket ír a moszkvai Vörös Újságba a magyarországi helyzetről.

Ugyanilyen elnéző a szocialista kormány a többi magyar népbiztossal szemben is. 1920 februárjának elején Karlsteinben már csak heten maradtak, a többiek lassan mind behúzódtak Bécsbe, ahol még feszélyezetlenebbül dolgozhattak. Pedig az osztrák kormány éppen nem mentegetődzhetett azzal, hogy kényszerhelyzetben van és hogy a közvélemény nyomása alatt cselekszik. Ez a közvélemény leplezetlenül megmutatta igazi arculatát akkor, amidőn 1920 február elején Kun Béla kórházba kívánkozott. Stockerauba, egy kis alsó-ausztriai városba szállították be, ahol egy rendőrbiztos ügyelt reá. Amikor a városka lakói tudomást szereztek, hogy a gyűlölt bolseviki kórházukban van, negyventagú küldöttséggel keresték fel február 11-én a bécsi rendőrfőnököt, és követelték két nap alatti elszállítását, azzal fenyegetődzve, hogy ellenkező esetben e határidő letelte után hatalmukba kerítik és a magyar határra viszik.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
01234567890
2021. március 18. 13:23
https://szeged.hu/hirek/41039/orban-viktor-nem-mondott-igazat-a-parlamentben-amikor-arrol-beszelt-brusszel-rendeli-meg-szallitja-le-osztja-szet-a-vedooltasokat
tacsi90
2021. március 18. 08:27
zsóti...22-ben takarodsz ki a várból, úgy készülj! mehetsz felcsútra albérletbe, mert csak ott nem fognak az utcán leköpni! Népszabadságos bolsevik nemzetáruló!
kortárs
2021. március 18. 07:55
Bayer Zsolt köszönjük ezt a sorozatot, nagyon jó írások! A libsikomcsik had szűköljenek, a tényeket ne tudják letagadni!
Kormánypárti1
2021. március 18. 07:43
De Zsolti! Hogy szabad olyat leírni, hogy az osztrák kormány pátyolgatta az elzavar büdös kommunistákat? Ez biztos nem igaz, mint ahogy ők nácik se voltak sose, ott anschluss volt, virágeső és üdvöző sorfalak között, fegyverrel erőszakkal elfoglalták őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!