Bal, jobb – a múltban menetel a magyar

2021. március 25. 09:46

Magyarországon jelenleg hagyományos politikai baloldal nem létezik, a jobboldal fogalmát pedig talán nyugdíjaztatni kéne.

2021. március 25. 09:46
Deme Dániel
Deme Dániel
Magyar Hírlap

„Mindig felkapom a fejem, amikor valaki a mai magyar »baloldal« erényeiről, vagy annak bűneiről beszél. Nézem a baloldalnak szánt kritika címzettjeit vagy az állítólagos baloldali értékeket védő személyiségeket, de egyiket sem tudom társítani sem a filozófiai, sem pedig a történelmi tudatban élő baloldal jelenségével. Amit ma Magyarországon baloldalnak hívunk, valójában egy ideo­lógiai értékrenddel és szociális tudattal nem rendelkező haszonelvű összefogás. Ennek fő vezérlőelve nem is a hatalomvágy, amely néha együttműködésre serkent ellentétes nézeteket valló politikai mozgalmakat.

Erkölcsi vagy ideológiai tartalommal nem rendelkező csoportokat csak egyetlen közös végcél tud összekovácsolni: az anyagi haszonlesés, egy minden közérdeket felülíró kapzsiság. Emlékezzünk csak vissza a Keresztapában mit mond Don Corleone: a belharc rossz a biznisznek.A magyar ellenzéki összefogást tehát hibásan hívjuk baloldalnak, semmiféle őszinte szociális érzület vagy társadalmi felemelkedés víziója nem tartja össze ezt a politikai uniót. A fő összetartó erő inkább egyfajta emelkedett frusztráció, amely abból ered, hogy egyes csoportok már egy évtizede nem elégíthetik ki mohó ösztöneiket az ország javaival.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leakis
2021. március 25. 18:08
Többször megosztottam már: Kommunista és/vagy baloldali? https://jobbraat.blogspot.com/2020/01/kommunista-esvagy-baloldali.html Ráadásul a kisnyilasok, mint most is összeálltak a kommunistákkal 1945 után. Pedig jó lenne egy igazi baloldali párt.
Berecskereki
2021. március 25. 11:07
Szerintem Deme Dániel tévedésbe van amikor korábbi jelzők alapján kísérli meghatározni a bal-jobboldal fogalmát és egymáshoz való viszonyát. Már világviszonylatban létrejött baloldal fő mozgató rugója sem az volt amit a szerző felsorol. Gondoljunk az Internacionálé szövegére ,,Ez a harc lesz a végső, csak összefogni hát! és nemzetközivé lesz holnapra a világ!? Ebben is tetten érhet az internacionalizmus, amelynek ,,testvére,, a globalizmus. Mindkettőnek a nemzetek, az országok eltörlésének és egyetlen világhatalom létrejöttének a célja. Ilyen a nyílt társadalom víziója is. Ezekről ismerni meg a baloldalt. A többi csak máz. A másik konglomeráció a boldogulást a családokban a nemzeti felemelkedésben, az ország megőrzésében és más nemzetekkel, országokkal a közös egyetértésben való munkálkodásban látja a társadalom minden szintjén. Ők a jobboldaliak. Azután van egy harmadik oldal. Ezt alkotják a politikai szélhámosok, akik az anarchiában érdekeltek, mert a zavarosban lehet a legjobban halászni.
tacsi90
2021. március 25. 10:51
"csak egyetlen közös végcél tud összekovácsolni: az anyagi haszonlesés, egy minden közérdeket felülíró kapzsiság. Emlékezzünk csak vissza a Keresztapában mit mond Don Corleone: a belharc rossz a biznisznek." atyaisten...írja ezt a cikkíró, amikor egy gázszerelő magyarország leggazdagabb embere, a miniszeterelnök iskolatársa:)))) gyomorforgató....szánalmas, nincsenek szavak erre az egészre, amit csináltok a fidesz lopások elfedésére!
zoligoo
2021. március 25. 10:21
Nem is volt ilyen soha. Magyar oldal van - amit jobboldalnak hívunk És van a zsidók vezette ellenzék - amit baloldalbak hívunk. A hazai baloldalt hagyományosan zsidók vezetik. Aki nem hiszi nézzen utánna Lendvai, Jakab, Niedermuller, Dobrev, Donáth, Berg, Kerpel stb stb származásának. A sajtójuk szintén zsidó vezetésű.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!