A kormány politikája miatt az összeomlás szélére került a víziközmű-ágazat

2021. március 22. 17:18

A víz világnapján a szép szavaknak, a visszafogott kritikának már nincs helye.

2021. március 22. 17:18
Keresztes László Lóránt
MTI-OS

„Legnagyobb kincsünk a tiszta ivóvíz, ezért különösen nagy hangsúllyal kell felhívni a figyelmet arra, hogy a kormány súlyosan felelőtlen politikája miatt mára összeomlás szélére került a víziközmű-ágazat. Középtávon nem biztosítottak az ivóvízellátáshoz nélkülözhetetlen csőhálózat karbantartásának forrásai, és a vízbázisok megfelelő védelme sem.
 
A víz világnapján a szép szavaknak, a visszafogott kritikának már nincs helye. A kormány 11 éve építi le a környezetvédelem intézményrendszerét, felelőtlen politikájával szinte lehetetlen helyzetbe hozta az amúgy is nehéz helyzetben lévő közműágazatot. Mindezzel a mai napig nem hajlandóak szembenézni, sőt, az önkormányzatok ellen folytatott megszorító politikának ismét ez az ágazat lesz az egyik vesztese.
 
Mára a csőhálózat állapota miatt a megtermelt ivóvíz közel 30%-a elveszik. Szakmai becslések szerint 1500 és 3000 milliárd forint közötti összeg hiányzik 15 éves távlatban a közműhálózat javítási és pótlási munkáihoz. Az LMP - Magyarország Zöld Pártjának álláspontja szerint azonnal ki kell vonni az ágazati különadót, érdemi működési támogatást kell adni a közműcégeknek, függetlenül attól, hogy azok állami vagy önkormányzati tulajdonban vannak. Azonnali intézkedéseket kell hozni a fejlesztési források bevonására, és teljesen új alapokra kell helyezni a környezetvédelem jogi szabályozását.

A közműcégeket minden körülmények között nemzeti (állami, illetve preferáltan önkormányzati) tulajdonban kell tartani, ebben az ágazatban elfogadhatatlan lenne a privatizáció és a kiszervezés. A kormány alkalmatlansága és felelőtlensége e szektorban már eddig is beláthatatlan károkat okozott, a cselekvéssel nem várhatunk!”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!