A gyermekotthonokban a látogatási tilalom mellett is biztosított a kapcsolattartás

2021. március 16. 15:56

A látogatási tilalom nem korlátozza a kapcsolattartási jog gyakorlásának egyéb formáit.

2021. március 16. 15:56
Szél Bernadett
MTI-OS

„Müller Cecília kérdésemre megerősítette: a gyermekotthonokban bevezetett látogatási tilalom mellett is megszervezhető a biztonságos kapcsolattartás

A napokban Müller Cecíliához fordultam azzal a kérdéssel, hogy a gyermekotthonokban élő gyermekek lelki és pszichés szükségleteire tekintettel engedélyezik-e a hozzátartozókkal való kapcsolattartás biztonságos és érintésmentes formáit. Az országos tisztifőorvos válasza szerint a gyermekotthonokra is vonatkozik a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) decemberi ajánlása, amely szerint az intézményeknek a kapcsolattartás többféle módját is fel kell ajánlaniuk az ellátottak számára.

Fontos lenne egyértelműen kommunikálni a szociális és gyermekotthonok felé, amit Müller Cecília kérdésemre adott válaszában írt. A válasz alapján a gyermekotthonokat és javítóintézeteket érintő, március 8-án elrendelt kijárási és látogatási tilalom »nem korlátozza a kapcsolattartási jog gyakorlásának egyéb formáit«. Az országos tisztifőorvos az NNK decemberi ajánlásában foglaltak szerint javasolja megszervezni a gyermekotthonban élők kapcsolattartását is. Eszerint »az intézményeknek a kapcsolattartás többféle módját fel kell ajánlaniuk a lakók számára.« Ez lehet egy online szoba, vagy akár személyes látogató fogadása az intézményben választófallal ellátott látogató szoba, fűthető sátor vagy látogató konténer felállításával, online és telefonos előjegyzés alapján. 

Mivel a szociális és gyermekotthonokban élők számára különösen súlyos lelki és pszichés terhet jelent a bezártság, nagyon fontos lenne, hogy minden intézményben kialakítsák a kapcsolattartás biztonságos formáit a lakók igényeinek és a tisztifőorvos ajánlásainak megfelelően”.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2021. március 17. 02:02
Fel kellene találni a Szél elleni vakcinát. Pusztítóbb mint a Covid.
Korrupt Kornél
2021. március 16. 20:34
Már kezdtem siratni, hogy ez a tyúk végleg eltűnt, erre csak visszahozták! Ki szabadítana meg bennünket tőle?
Magyarok Pásztora
2021. március 16. 19:25
A covid tartson kapcsolatot veled.
zakar zoltán béla
2021. március 16. 18:43
Az egész ellenzék egy nagy nulla!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!