Szólni kellene Jókainak, hogy nem jön be Tóth Krisztinának!

2021. február 26. 16:23

De ki a fene az a Tóth Krisztina?

2021. február 26. 16:23
Bálint Botond
Bálint Botond
Pesti Srácok.hu

„Jókai Mór 196 évvel ezelőtt született és 1904-ben halt meg, 2 évvel a nagyapám születése előtt. Második, igaz, nála 54 évvel fiatalabb felesége 1947-ben halt meg, 1 évvel az édesanyám születése után. Gyakorlatilag kortársunk az emberi nemzedékek végtelenjében, kulturális értelemben pedig mindenképpen az. Én magam nem vagyok Jókai-rajongó, de évtizedeken át, a magyar kultúra legfontosabb évtizedeiben az egyik legolvasottabb magyar író volt, és a jelenlegi magyar nyelv megértése nem képzelhető el nélküle és számtalan »nehezen olvasható« kortársa nélkül. De ki a fene az a Tóth Krisztina?

Mint ismeretes, egy Tóth Krisztina nevű »nőíró« vagy »költőnő« kifejtette, hogy szerinte ki kellene venni Jókai Mór Az arany ember című könyvét az iskolai kötelező olvasmányok közül. Ez a javaslat hatalmas érzelmeket kavart: ha jól értem a költőnő szavait, valaki még arra az akcionista irodalmi kritikára is ragadtatta magát, hogy kutyaürüléket gyömöszölt a művésznő postaládájába. Önmagában egy, a jelentéktelen liberális magyar irodalmi közélet egy jelentéktelen szerzőjének véleménye teljesen érdektelen lenne bármiben is – ezt próbálom is mindenkinek elmagyarázni –, de ezek az emberek és ez a közeg kulturális minisztert szokott adni, ha a liberálisok vannak kormányon, és ez már veszélyessé teszi az általuk képviselt nézeteket. Különösen annak fényében, hogy ez a csapat semmit nem ért meg a magyar történelemből és művészetből, csak gyűlöli azt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vandor62
2021. február 26. 20:58
...és csak jönnek a médiasenkik...költők - sőt költőnők - előbb leírják, hogy "A születési hibám, hogy illatos a pinám", majd finomítanak...halljuk Tóth Krisztinát...
Megtalálta
2021. február 26. 20:49
Tök mindegy, kinek mi jön be, szereti-e Jókait vagy sem. Jókai neve fennmarad, Tóth Krisztinára meg a kutya nem fog emlékezni.
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. február 26. 18:02
Imádom, amikor a sok tahó, könyvet a kezükbe nem vevő proli beböfögi, hogy nem tudja, ki az a Tóth Krisztina. Mivel fogalmatok sincs a kortárs irodalomról, nem csoda, hogy nem tudjátok, ki az a Tóth Krisztina. És erre büszkék vagytok? Ez valami adu, hogy a hozzátok hasonló prolik nem ismerik? Gratulálok! Pedig olyan könnyű lenne azt megmagyarázni, hogy miért mondott hülyeséget Tóth, de odáig már nem jut el a sok barom...
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. február 26. 17:42
Tóth Krisztina egy derék iparosember, fordít, kijavítja a helyesírási hibákat úgy harminc éve. Most kap 15 perc hírnevet. Aztán elmúlik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!