Rettenetes jelöltek

2021. február 07. 10:17

Nobel-békedíjra jelölték a Black Lives Matter mozgalmat és Donald Trump volt elnököt.

2021. február 07. 10:17
Rácz András
Hajónapló

„Hogy rettenetes jelöltekben bővelkedik a Nobel-békedíj százhúsz esztendős története, az nem titok.  Itt van mindjárt két diktátor, akik szépen megférnek a jelöltek listáján, pedig a valóságban talán jobban gyűlölték egymást, mint a BLM mozgalmárok és a trumpista szavazók.

A rémalakok közül Benito Mussolini kapott elsőként jelölést. Az olasz fasiszta vezért 1935-ben javasolták az elismerésre, ugyanabban az évben, amikor ő a maga részéről rárontott Etiópiára.

Mussolinit ketten, vélhetően egymástól függetlenül jelölték. Az egyik ajánlólevél egy német jogászprofesszortól származik, a másik egy francia professzortól. Van azonban egy kis baki ezzel a két kandidálással: a leveleknek az elmúlt évtizedekben lába kélt. Az ilyen dokumentumokat a Nobel Intézet levéltárában őrzik, de bárki bárhol is kereste a Mussolinit jelölő iratokat, nem találta. És ez a tény egyúttal azt is jelenti, hogy hibás lehet a Nobel-békedíj jelöltjeinek listája. Elképzelhető, hogy a Duce csak véletlenül került rá...

Egészen bizonyos azonban, hogy a XX. század másik borzalmas zsarnoka, Joszif Visszarionovics Sztálin teljes joggal szerepel a jelöltlistán. Nem is egyszer. A vörös cárt két alkalommal is jelölték. De legyünk nyugodtak, egyik esetben sem kapta meg a díjat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fonak
2021. február 08. 00:15
Az SZFE-t nem is jelölik? Skandallum!
elfújta az ellenszél
2021. február 07. 18:59
Mókásak ezek a PR szövegek Nobel bácsinak már a papája is hadiszállitásokból gazdagodott meg. Neki a füst nélküli lőpor volt ilyen téren a korszakos találmánya. Aztán ha már megvolt a töltet, vett hozzá egy ágyúgyárat, a Boforsot. Amitől számunkra ismerősen hangzik, az leginkább az achtundachter Bofors, a németek egyik legjobban bevált fegyvere a világháborúban
Rasdi
2021. február 07. 15:27
Őszintén szólva eddig a mostani jelölések kivétel nélkül nevetségesek voltak. Elolvastam magát az írást is. Úgy éreztem, hogy a szerző egy kissé el van maradva a világ történéseiben, amikor olyan abszurdként emlegeti, hogy Ch.-nek a müncheni egyezménnyel kapcsolatban történő jelölését, hogy annak "az egyezménynek az ára Csehszlovákia feldarabolása" volt. Mintha az olyan abszurd lett volna, kb. 20 éves fennállás után. Főleg miután azt követően az önrendelkezés első pillanatában magától "feldarabolódott".
oskar
2021. február 07. 14:23
Mindkettő hibás jelölés! A BLM békétlenséget hozott és fordított rasszizmust. Trump egy terrorista merénylet parancsadója Sulejmani, és nem tett sokat - fenyegetésen kívül - a világbékéért. Nem tudom, ki érdemelne békedíjat ma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!