Navalnijnak a szürke eminenciásokat is el kell érnie

2021. február 03. 14:47

A tulajdonképpeni változást mindig az önérdekkövető elitek hozzák el.

2021. február 03. 14:47
Mark Galeotti
The Moscow Times

„Az az igazság, hogy az utcai tiltakozások önmagukban ritkán vezetnek politikai változáshoz. Delegitimálják a rezsimet, mert összekötik a kritikusait, így gyakran kontraproduktív válaszokba kényszerítik azt. Próbára teszik a biztonsági apparátus kapacitását, és végső soron a fegyelmét is. Megváltoztatják az elit egységét és szellemiségét. De a tulajdonképpeni változást mindig az önérdekkövető elitek hozzák el.

[…]

Navalnijnak természetesen vannak csendes szurkolói a rendszeren belül is. Gazdasági liberálisok, akiknek elege van a ragadozó etatizmusból, amiben a Kreml koronakapitalistái kedvükre lophatnak. Mérsékelt patrióták, akik szégyellik, hogy hazájuk nagyhatalmi törekvései valójában páriává silányítják az országot. Pezsgőreformerek, akik privátin támogatják Navalnijt, de attól tartanak, hogy elveszítenék státuszukat, ha kiderülne a szimpátiájuk.

Eddig tehát passzívak voltak és hallgattak. A kérdés az, hogy hogyan lehet okot adni nekik arra, hogy kinyilvánítsák támogatásukat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ati Papa
2021. február 04. 15:26
Elfújta az ellenszél. Igazad van,nem csak a kínai mondás szerint is . Angol tanulmányaim során olvastam egy versikét amit limerick-nek neveznek. Durva fordításban valahogy így szól: Volt egy fiatal hölgy aki mosolyogva lovagolt a tigrisen. Visszatérvén útjukról már a hölgy volt " belül" és egy mosoly a tigris képén.
kiss.istvan770
2021. február 04. 13:21
Navalnij egy hazaáruló, köztörvényes bűnöző. A "nem létező ..." pénzén, saját neve alatt akarta felvásárolni az olaj és gázipart, majd átpasszolnia a "hitelező", világhatalomra törő milliárdos maffiának.
Európai téridő
2021. február 04. 08:58
Szerintem ez a marha nem tudja mit beszél, nem ismeri eléggé azt a böhöm országot.
hátakkor
2021. február 04. 08:19
Majd Szibériában!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!